Politic

Consiliul electoral Bălţi i-a dat Marinei Tauber listele pentru colectarea semnăturilor, pentru a putea candida la funcţia de primar al oraşului Bălţi

Consiliul electoral Bălţi i-a dat Marinei Tauber listele pentru colectarea semnăturilor, pentru a putea candida la funcţia de primar al oraşului Bălţi

Consiliul electoral Bălţi i-a dat Marinei Tauber listele pentru colectarea semnăturilor, pentru a putea candida la funcţia de primar al oraşului Bălţi. Se întâmplă la doar o zi după ce Curtea Constituţională a suspendat un articol din Codul Electoral care nu-i permitea să participe la alegeri, timp de 5 ani. În baza acestei decizii, Tauber a contestat astăzi în instanţă refuzul consiliul electoral care i-a respins, anterior, cererea de înscriere în cursa electorală.

Însoţită de susţinători, Marina Tauber a venit la Judecătoria Bălţi pentru a contesta decizia Consiliului Electoral de Circumscripţie. Ea sustine că i-au fost eliberate listele pentru colectarea semnăturilor iar asta înseamnă că intenţionează să candideze independent, dacă-i va permite legea.


MARINA TAUBER deputat „:Oricum n-ar fi, mai devreme sau mai târziu, mai greu sau mai uşor, noi vom participa în această campanie electorală. Vom face tot posibilul pentru a învinge, nu doar cu un scor bun, dar cu 100%..”


Experții spun că Tauber nu trebuie să se bucure prea devreme pentru că suspendarea deciziei este temporară.


ALEXANDRU ARSENI expert constituţional: „Această hotărâre a Curţii Constituţionale privind suspendarea înseamnă că nu are putere juridică până când Curtea Constituţională nu se va pronunţa definitiv. Atât timp cât nu este o hotărâre definitivă a Curţii se consideră că acţiunile legale."



Totuşi, suspendarea articolului din Codul electoral, care nu-i permite lui Tauber dar şi altor membri ai fostului partid Şor să participe la alegeri, timp de 5 ani, e valabilă până marţea viitoare. Atunci, magistraţii Înaltei Curţi vor lua decizia definitive. În caz că articolul de lege este declarat constituţional, visul lui Tauber de a deveni primar de Bălţi va fi spulberat din nou.

ALEXANDRU ARSENI expert constituţional: „Sunt excluşi şi gata, în baza hotărârii Curţii Constituţionale pentru că, doar Curtea este unica autoritate de a declara neconstituţional sau constituţional un act nomativ."


În urmă cu o săptămână, Consiliul electoral Bălți a respins cererea Marinei Tauber de a fi înscrisă la alegerile pentru Primăria Bălți pentru că, in iunie,  Curţea Constituţională a decis că partidul Șor este neconstitutional.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter