Actualitate

/ TVR Bref/ Ion Ceban luptă împotriva zmeului „propagandei LGBT în școli”

post-img
imagine

TVR Moldova îți amintește pe scurt cele mai importante evenimente care au avut loc miercuri, pe 7 mai.

Ion Ceban se declară campion al luptei contra „propagandei LGBT” în școli

Primarul municipiului Chişinău, Ion Ceban, a anunţat că a semnat un ordin prin care interzice „propaganda LGBT în instituţiile educaţionale”. El s-a referit şi la un proiect de decizie privind desfăşurarea întrunirilor publice a minorităţilor sexuale. Experţii în drepturile omului susţin că dispoziţiile edilului încalcă drepturile omului, instigă la discriminare şi nu se regăsesc în competenţa unui primar. Ion Ceban, primarul municipiului Chişinău: „A fost semnat ordinul de interzicere a oricăror manifestări, activităţi, propagandei în instituţiile educaţionale a ceea ce înseamnă LGBT şi rog foarte mult chiar vom face un demers oficial către Guvern ca acelaşi lucru să fie valabil pentru toate localităţile din ţară şi pentru toate instituţiile educaţionale din ţară”.

Se compară cu Isus: Alexei Cotorobai, învinuit de omorul unui bebeluș, în fața judecătorilor

Alexei Cotorobai, învinuit de omorul unui bebeluș, răpirea și violul mamei acestuia, a fost adus miercuri în fața judecătorilor. El a fost escortat de poliție la Judecătoria Orhei, unde are loc ședința preliminară. Alexei Cotorobai se află în arest preventiv după ce a fost reținut la sfârșitul lunii februarie 2025. El este învinuit de omorul unui bebeluș de 10 luni, comis acum 15 ani în raionul Telenești. Învinuitul nu își recunoaște vina și susține că este un dosar politic fabricat. „Nu am violat nici pe mama și nu am văzut copilul acela în viața mea. Am fost martor (...). Am trei copii acasă, m-o luat, nici nu m-au chemat, m-au arestat ca pe un câine și m-au luat ca pe Isus în Sfânta Vinere și m-au dus în pușcărie”, a spus Alexei Cotorobai pentru TVR Moldova. Magistraţii Judecătoriei Orhei au amânat procesul, deoarece nu s-au prezentat avocaţii lui Cotorobai.

Profesori din R. Moldova, corupți de Kremlin? Dan Perciun a fost sesizat despre deplasări în Rusia

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, susține că în ultima perioadă primește tot mai multe sesizări despre deplasări ale unor grupuri de cadre didactice din anumite regiuni ale Republicii Moldova în Federația Rusă la instruiri organizate de „Evrazia”, organizație asociată grupului criminal Șor inclusă pelista de sancțiuni a Uniunii Europene. De asemenea, „Evrazia” a finanțat vizite ale preoților din Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse. Ministerul Educației interzice desfășurarea activităților cu caracter de propagandă militaristă, șovină sau naționalist-extremistă, precum și a celor care promovează discursul urii interetnice sau atitudini revizioniste. Participarea profesorilor la activități ce atentează la independența și securitatea Republicii Moldova va fi sancționată cu retragerea gradelor didactice și manageriale.

Deciziile Consiliului Suprem de Securitate ar putea deveni obligatorii

Consiliul Suprem de Securitate ar putea deveni autoritate executivă și de control dacă proiectul de lege elaborat de deputatul PAS, Lilian Carp, va trece de votul Parlamentului. Proiectul a fost supus miercuri consultărilor publice, după care va fi înregistrat în Parlament. Conform art. 15 al noului proiect de lege, Consiliul suprem de securitate va căpăta „competențe executive și de control asupra autorităților și instituțiilor publice responsabile și/sau implicate în asigurarea securității naționale, iar deciziile Consiliului vor deveni obligatorii”. Consiliul Suprem de Securitate este prezidat de președintele Maia Sandu. Structura este un organ consultativ care analizează activitatea ministerelor și a altor autorități administrative centrale în domeniul asigurării securității și apărării naționale.

„Contract semnat”. Energocom va cumpăra gaze de la Neptun Deep Petrom din România începând cu 2027

Din 2027, Energocom va achizițina gaze de la Neptun Deep Petrom din România, cel mai mare proiect din zona românească a Mării Negre și cea mai mare rezervă de gaze exploatată vreodată de România. Cele două părți au semnat un contract pe trei ani, potrivit Energocom. „În baza acestuia, Energocom SA va achiziționa gaze naturale provenite din proiectul strategic Neptun Deep. Acesta este cel mai mare proiect de gaze naturale din Marea Neagră și primul proiect offshore de mare adâncime din România. Neptun Deep are rezerve estimate de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, care vor contribui la poziționarea României ca cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană”, se menționează într-un comunicat al întreprinderii Energocom.

1,9 miliarde de euro pentru R. Moldova: Guvernul dă undă verde semnării acordului cu UE

Guvernul Republicii Moldova a aprobat, miercuri, proiectul hotărârii privind inițierea negocierilor și semnarea acordului de împrumut între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, și Republica Moldova, reprezentată de Ministerul Finanțelor și Banca Națională, pentru acordarea pachetului de 1, 9 miliarde de euro. Premierul Dorin Recean a declarat că pachetul financiar în valoare de 1,9 miliarde de euro oferit de UE este compus din două componente majore: una dedicată reformelor instituționale și economice, iar cealaltă – investițiilor în dezvoltarea infrastructurii și a întreprinderilor. „Ambele compenente ale pachetului trebuie să ducă la o economie mai robustă, salarii mai mari și la o calitate a vieții, așa cum o vedem în UE. Țintim să creștem economia cu minim 5% anual”, a subliniat șeful executivului.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor