Politic

1,9 miliarde de euro pentru R. Moldova: Guvernul dă undă verde semnării acordului cu UE

post-img
foto-simbol

În cadrul ședinței executivului de miercuri, Guvernul Republicii Moldova a aprobat proiectul hotărârii privind inițierea negocierilor și semnarea acordului de împrumut între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, și Republica Moldova, reprezentată de Ministerul Finanțelor și Banca Națională, pentru acordarea pachetului de 1, 9 miliarde de euro.

Premierul Dorin Recean a declarat că pachetul financiar în valoare de 1,9 miliarde de euro oferit de UE este compus din două componente majore: una dedicată reformelor instituționale și economice, iar cealaltă – investițiilor în dezvoltarea infrastructurii și a întreprinderilor. 

„Obiectivul nostru, cu aceste resurse să construim o economie modernă, bazată pe valoarea adăugată înaltă, pe productivitate ridicată, pe noi tehnologii și pe inovații. Ambele compenente ale pachetului, trebuie să ducă la o economie mai robustă, salarii mai mari și la o calitate a vieții, așa cum o vedem în UE. Țintim să creștem economia cu minim 5% anual”, a subliniat șeful executivului.

În ședința executivului a fost aporbată și agenda de reforme, un document ce va ghida transformarea economică și socială a țării în următorii ani.

Viceprim-ministra și ministra Dezvoltării Economice și Digitalizării, Doina Nistor, a menționat că agenda de reforme a planului de creștere este rezultatul a 13 luni de muncă intensă. 

„Agenda de reforme a planului de creștere este într-adevăr un document istoric, pe care îl aprobam pentru dezvoltarea economică a R. Moldova și pentru parcursul nostru european. Prin cei șapte piloni de acțiune, urmărim să consolidăm un stat de drept funcțional, o justiție credibilă, o administrație publică modernă, combatem corupția prin transparență, eficiență și digitalizare, accelerăm tranziția verde și transformarea digitală prin conectivitate, mediul curat”, a adăugat Nistor.

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a explicat structura financiară a pachetului: 400 de milioane de euro vor fi oferiți sub formă de granturi nerambursabile, iar 1,5 miliarde – ca împrumut cu o perioadă de rambursare de 40 de ani. Primii 10 ani, fiind de grație, în care R. Moldova nu trebuie să întoarcă nimic din datorie. 

„Rata dobânzii la care luăm acest împrumut, este avantajoasă. R. Moldova benefiază de împrumuturi contractate de la UE  cu rate ale dobânzilor cuprinse între 0,1% și până la 3,37%. Banii urmează să fie transferați în tranșe, simestrial, pe parcursul anilor 2025-2027, în funcție de progresul înregistrat în implimentarea agendei de reforme”, a menționat ministra. 

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter