Actualitate

Eurovision 2022: R. Moldova s-a clasat pe locul 7 și a fost printre favoriții publicului. Au fost mari probleme cu jurizarea în România și R. Moldova și au fost inițiate anchete

Eurovision, Moldova
Sursa video: TVR MOLDOVA

Feerie muzicală aseară la Torino. S-a cântat şi dansat pe ritmurile pieselor de la Eurovision, iar marele trofeu a fost câştigat de Ucraina. Reprezentanții Republicii Moldova au făcut furori cu piesa "Trenulețul". S-au clasat pe locul 7 din 25 de țări participante, și au fost printre favoriții publicului.

Juriul din România a oferit 12 puncte pentru Republica Moldova, dar Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune a decis să anuleze aceste rezultate din motiv că ar plana suspiciuni de manipulare a voturilor. Potrivit publicaţiei de profil, ESCXTRA, Organizatorii de la Torino au anulat voturile juriilor din 6 ţări, pe lângă România fiind şi Georgia, Azerbaijan, San Marino, Polonia şi Muntenegru, provocând astfel unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria competiţiei. TVR, organizatorul Eurovision România a reacţionat imediat şi spune jurații, nici reprezentanții TVR, nu au fost anunțați, după a doua semifinală, de existența unor suspiciuni la adresa votului României. Televiziunea română acuză schimbarea regulilor în timpul jocului şi  aşteaptă acum explicaţii de la EBU.

Trupa Zdob şi Zdub şi Fraţii Advahov au ajuns in marea finală Eurovision iar ritmul dansant al melodiei Trenulețul i-a încântat pe spectatorii.

Mare veselie a fost şi în sala de presă. Jurnaliştii au uitat pentru câteva minute de scris şi au dansat.

Şi reprezentații României au încins o horă pe melodia "Trenulețul".

După votul juriului din 40 de țări, Republica Moldova a obținut doar 14 puncte. Nici juriul din Ucraina, nici cel din România nu a acordat niciun punct reprezentanților de la Chişinău. Ulterior, s-a dovedit că România, de fapt, ne-a oferit 12 puncte, dar organizatorii de la Torino au anulat rezultatele din motiv că ar plana suspiciuni de manipulare a voturilor. Potrivit publicaţiei de profil, ESCXTRA, Organizatorii de la Torino au anulat voturile juriilor din 6 ţări, pe lângă România fiind şi Georgia, Azerbaijan, San Marino, Polonia şi Muntenegru, provocând astfel unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria competiţiei. TVR, organizatorul eurovision România a reacţionat imediat şi spune jurații, nici reprezentanții TVR, nu au fost anunțați, după a doua semifinală, de existența unor suspiciuni la adresa votului României.

DECLARAŢIA EBU CU PRIVIRE LA VOTUL ROMÂNIEI: "Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare țară în cauză atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală, calculat pe baza rezultatelor altor țări cu vot similar. Acest proces a fost recunoscut de Monitorul Independent de Votare. EBU ia extrem de în serios orice încercare suspectată de a manipula votul la Eurovision Song Contest și are dreptul de a elimina astfel de voturi."

TVR, organizatorul Eurovision din România, a anunțat că nu a PRIMIT  notificări că ar fi existat suspiciuni referitoAre la votul dat în a doua semifinală şi la marea finală.

COMUNICATUL TVR ÎN URMA ANULĂRII REZULTATELOR VOTULUI: "Regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanții să fie anunțați în prealabil, aceștia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naționale au fost modificate de organizator. În acest context ieșit din comun, care ne-a surprins neplăcut, TVR a solicitat organizatorilor ESC să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un "substitut" calculat într-un mod netransparent. În funcție de răspunsul care ne va fi trimis, TVR își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situației create. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei."

TELEFON IULIANA MARCIUC șefa delegației României la Eurovision 2022: "Sincer, aș fi şi eu bucuroasă să înțeleg mai multe pentru că este un evenimente care ne umbrește munca, munca unei echipe întregi de televiziune care a început prin noiembrie cu proiectul selecției naționale şi s-a terminat atât de frumos aseară, cu un show care a electrizat o arenă întreagă."

În ciuda controverselor legate de jurizare, cei de la Zdob şi Zdub şi Fraţii Advahov s-au bucurat de simpatia publicului european și a acumulat 239 de puncte, unul dintre cele mai mari punctaje acumulate prin vot. Astfel, totalul a fost de 253 de puncte şi Republica Moldova s-a clasat  pe locul 7 în clasamentul final. Preşedintele Maia Sandu a transmis o felicitare.

MESAJUL MAIEI SANDU, PREŞEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: "Mulțumesc Formației "Zdob și Zdub" și Fraților Advahov pentru că, prin energia și talentul vostru, ați urcat Moldova pe locul șapte în finală. Iar votul publicului, care a rezonat cu "Trenulețul" nostru și ne-a dat un număr impresionant de puncte, a demonstrat încă o dată că suntem o țară europeană și avem o cultură europeană. Ați spart hotarele și tiparele și ați dus, a câta oară, faima Republicii Moldova în lume."

Cea de-a 66-a ediţie Eurovision de la Torino a fost  câştigată de Ucraina cu piesa "Stefania" interepretată de Orchestra Kalush.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter