Actualitate

Bani din Rusia pentru pensionarii din regiunea transnistreană. Experți: Rusia vrea să țină R. Moldova în zona sa de influență

Bani din Rusia pentru pensionarii din regiunea transnistreană. Experți: Rusia vrea să țină R. Moldova în zona sa de influență

Rusia a transferat administrației de la Tiraspol o nouă tranşă din banii pe care îi acordă drept ados la pensii persoanelor în etate din regiunea transnistreană. Mai mulţi experţi cred că după recentele evenimentele pro-europene de la Chişinău, Federaţia Rusia va folosi la maximum zona separatistă pentru a meţine Republica Moldova în zona sa de influenţă.

Aşa-zisul lider separatist, Vadim Krasnoselski, a anunțat astăzi, pe pagina sa de Telegram, că în regiunea transnistreană au ajuns banii din Rusia detinaţi pensionarilor, pentru o perioadă de cinci luni. Krasnoselski nu a precizat, însă, despre ce sumă e vorba. 

TVR MOLDOVA a făcut o solicitare la Banca Naţională a Moldovei pentru a vedea cum ajung aceşti bani în regiunea din stânga Nistrului. Responsabilii de la BNM ne-au asigurat că vor oferi mai târziu informaţii în legătură cu acest subiect.

După invazia rusă în Ucraina, băncile din Federaţia Rusă au fost deconectate de la sistemul de transfer internaţional SWIFT. Rusia, însă, şi-a creat propria alternativă la acest sistem, după 2014, odată cu anexarea Crimeei. Şi această modalitate de transfer financiar o folosesc, pe larg, și băncile din regiunea separatistă transnistreană.

VEACESLAV IONIŢĂ expert economic: „Ei au sistemul lor local, ruşii au sistemul lor. Băncile din stânga Nistrului au conturi corespondente în F. Rusă şi lor li se transferă acolo banii. Cei mai mari bani, însă, ei îi obţin din F. Rusă care intră în buget ca plată pentru gazul pe care nu-l achită”.

Potrivit analiştilor, pentru că Republica Moldova face paşi serioşi pe drumul său european, Federaţia Rusia va folosi la maxim regiunea transistreană pentru a încerca să meţină această ţară în zona sa de influenţă.

ANATOL ŢĂRANU analist politic: „E o chestie previzibilă, era greu de presupus că, chiar dacă Rusia are serioase probleme financiare, ea se va dezice de ajutoarele care sunt îndreptate către Transnistria. Nu este o cheltuiasă foarte mare pentru bugetul rus, oficialităţile ruse sunt preocupate  de această metamorfoză a politicii moldoveneşti şi acum vor folosi la maxim factorul transnistrean pentru a menţine RM în zona sa de infleunţă geopolitică”.

Din 2008, Rusia plătește fiecărui pensionar transnistrean un supliment lunar la pensie de 150 de ruble, echivalentul a aproximativ 8 dolari. Rusia nu oferă alte ajutoare directe regiunii transnistrene dar deține mai multe întreprinderi în zonă, care completează bugetul administraţiei separatiste. Regiunea nu achită niciun ban pentru gazul rusesc iar plățile colectate ajung într-un fond din care se plătesc pensii și salarii. Datoria malului stâng al Nistrului pentru gazul rusesc se ridică la 8 miliarde de dolari. Aceasta rămâne, însă, pe seama companiei Moldova-Gaz. Potrivit estimărilor, în regiunea transnistreană, circa 20% din persoanele în vârstă primesc un supliment la pensie din Federația Rusă. De-a lungul anilor, au existat, însă, perioade în care acest adaos a fost întrerupt.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter