Extern

Negocierile dintre SUA și Ucraina: Rubio cere concesii, Kievul vrea „o pace justă”

post-img
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio
Sursa foto: politico.eu

Ucraina trebuie să renunțe la o parte din teritoriul confiscat de Rusia din 2014 pentru orice acord de încheiere a războiului, a declarat luni secretarul de stat Marco Rubio, în timp ce se îndrepta spre Arabia Saudită pentru negocieri de pace.

Rubio a spus că concesiile sunt „singura cale” de a pune capăt invaziei pe scară largă pe care Rusia a lansat-o în februarie 2022, care a ucis aproape un milion de oameni de ambele părți în cel mai mare război din Europa de la al Doilea Război Mondial.

„Ei [ucrainenii] au suferit foarte mult, iar oamenii lor au suferit foarte mult și este greu ca urmare a așa ceva să vorbim chiar despre concesii”, a spus el reporterilor. „Dar acesta este singurul mod în care acest lucru se va termina pentru a preveni mai multă suferință”, scrie Politico.eu.

Discuțiile cu mize mari din Arabia Saudită sunt primele dintre oficialii americani de top și conducerea Ucrainei de când președintele Volodimir Zelenski s-a ciocnit cu președintele Donald Trump și vicepreședintele JD Vance în fața jurnaliştilor de la Casa Albă.

Adăugând că „nu va negocia nimic înainte”, Rubio a spus că partea americană va încerca să înțeleagă ce este „dispusă să facă Kievul pentru a obține pacea” și a pune capăt războiului. „Ar putea fi incompatibil cu ceea ce rușii sunt dispuși să facă”, a spus el. „Asta trebuie să aflăm.”

Ucraina a exclus de multă vreme un acord de încetare a focului care include renunțarea la terenurile ocupate de Rusia, inclusiv Peninsula Crimeea, pe care președintele rus Vladimir Putin a confiscat-o în 2014. În schimb, guvernul ucrainean a cerut o „pace justă” prin care Kremlinul să plătească despăgubiri pentru războiul său sângeros de trei ani.

Zelenski se află în Arabia Saudită pentru a se întâlni cu liderul de facto prințul moștenitor Mohammed bin Salman, dar nu se va alătura discuțiilor cu Rubio, consilierul pentru securitate națională, Mike Waltz, și trimisul pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff.

În schimb, ucrainenii vor fi reprezentați de consilierul șef al lui Zelenski, Andriy Yermak, ministrul de externe, Andrii Sybiha, și ministrul Apărării, Rustem Umerov.

Relațiile dintre Kiev și Washington sunt precare de la cearta televizată din Biroul Oval a lui Zelenski cu Trump și Vance. Trump a oprit tot ajutorul militar al SUA pentru țară la scurt timp după aceea, în încercarea de a face presiuni asupra Ucrainei la masa de negocieri cu Rusia.

Rubio a sugerat că ajutorul ar putea începe să curgă din nou în funcție de rezultatul discuțiilor viitoare, spunând că SUA „ar putea avea o veste bună de anunțat în acest sens”.

„Toate acestea s-au întâmplat pentru că am simțit că nu erau angajați în niciun fel de proces de pace sau nu sunt interesați de negocieri”, a spus el. „Dacă asta se schimbă, atunci, evident, postura noastră se poate schimba.”

Rubio a abordat, de asemenea, recenta sa confruntare cu ministrul polonez de externe pe X din cauza utilizării sistemului de internet prin satelit Starlink al miliardarului tehnologic Elon Musk în Ucraina, Varșovia spunând că „ar căuta alți furnizori” dacă Musk ar opri serviciul vital.

După ce a spus anterior că Polonia ar trebui să spună „mulțumesc” pentru asistența SUA pentru Ucraina, Rubio a numit țara „un mare aliat al NATO”.

„Sunt un exemplu grozav pentru restul Europei. Pur și simplu, răspundeam la o postare a ministrului de Externe care este pur și simplu inexactă”, a spus Rubio.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor