„La această etapă în Parlament sunt mai multe proiecte pe Justiție, dar vreau să menționez că în general anul curent a fost adoptate un pachet important de legi pe justiție în Parlament, mă refer în special la Codul Penal în lectura finală, inclusiv la, proiectele ce țin de profesiile juridice, astfel, încât să eficientizeze activitatea,” a declarat ministrul Justiţiei, Veronica Mihailov-Moraru, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.
Potrivit ministrului Mihailov-Moraru, acum în Parlament se află două proiecte importante, elaborate de Ministerul Justiției, ce ține de consolidarea capacităților Institutului Național al Justiții.
„Venim cu anumite clarități ce ține de nota de examen, comisiile de evaluare din cadrul institutului național al Justiției. De asemenea, un proiect important ce ține de eficientizarea activității instanțelor judecătorești, unde venim cu anumite ajustări ce ține de activitatea Curtei Supreme de Justiție ca să poată examina mai rapid cauzele, dar și să contribuie mai eficient la uniformizarea practicii judiciare prin detalierea vizelor consultative. Fiindcă, anul trecut când a fost adoptată noua lege cu privire la Curtea Supremă de Justiție, acum accentul ei va fi pe unificarea practicii judiciare prin mai multe instrumente. Unul dintre aceste instrumente sunt avize consultative și iată procedura de solicitare/examinare a acestor avize consultative am propus acum într-un proiect de lege să fie detaliată în Codul de procedură penală și civilă,” a mai adăugat Veronica Mihailov-Moraru.
Veronica Mihailov-Moraru a menționat că vor veni cu clarificări pe partea garanțiile personale și garanțiile organizațiilor.
„Astfel, încât exceptăm de la beneficierea de garanții personale persoanele, reieșind din pericolul social al infracțiunilor, persoanele suspectate de cauzele corupte și conexe pentru disciplinarea mai bună. De asemenea, majorăm valoarea cauțiunii, care se achită de garanți pentru persoana care este urmărită penal, fiindcă anterior am constat niște sume modifice, pe loc descurajatoare ca să se prezinte la organul de urmărire penală,” a mai adăugat ministrul Justiției.
Totodată, ministrul a precizat că vor fi și instrumente privind extinderea posibilității audierii online a martorilor, persoanelor aflate la distanță, inclusiv la etapa de urmărire penală, nu doar în instanța de judecată, însă, cu respectarea anumitor condiții ce ține de securitate, confidențialitatea datelor.
„Asta ar fi acum în proiectele care se află pentru lectura a doua. Venim acum cu mai multe contribuții, de îmbunătățire inițiativelor legislative înaintate de deputați, inclusiv pe procedura de evaluare, pe legea cu privire la azil și extrădare pe proceduri, legea cu privire la cadrul normativ ce ține de autoritatea națională de integritate. La fel, și două inițiative ce ține de ajustarea codului contravențional pe partea ce ține de sancționarea contravențională a corupției electorale. Pentru că știm că avem o problemă cu finanțarea ilegală și corupte și respectiv statul prin intermediul deputaților au decis să vină cu anumite soluții care să permită constatarea mai rapidă, întocmirea proceselor verbale de către agenții costători. Și, respectiv aplicarea sancțiuni destul de mari, astfel încât să descurajăm fenomenul coruperii electorale,” a subliniat ea.
Ediția integrală a emisiunii Punctul pe AZi din 23 iulie o puteți urmări în continuare.