Social

29 februarie, o dată specială în calendar. Cei născuți în această zi își sărbătoresc ziua o dată la 4 ani

29 februarie, o dată specială în calendar. Cei născuți în această zi își sărbătoresc ziua o dată la 4 ani

În timp ce majoritatea oamenilor îşi sărbătoreşte ziua de naştere în fiecare an, o altă categorie este omagiată o dată în patru ani. Este vorba despre cei născuţi în 29 februarie, o dată specială în calendar, care este doar în anii bisecţi, în cei cu 366 de zile. Dincolo de superstiţii, 29 februarie este o zi cu o însemnătate deosebită pentru femeile care au devenit astăzi mame.

Melisa este primul copil care s-a născut astăzi la Maternitatea 1 din Chişinău iar 29 februarie este de azi o deosebită in familia Potîng din raionul Căuşeni.

GALINA POTÎNG, mamă: „Cât ea va fi mică, noi ca părinţi cred că vom începe de pe 28, vom continua până pe 1. Dar deja ea singură va alege când vrea. Pe 28 sau pe 1. O să-i dăruim, tot ce avem noi mai scump, toată dragostea noastră”.

Şi Olga Avxentiev spune că 29 februarie este cea mai frumoasă zi din viaţa ei. A născut un copil mult aşteptat, primul în familie.

OLGA AVXENTIEV, mamă: „Eu socot că este o dată cu totul specială pentru a se naşte un copil. E ceva magic, cred eu în asta. Sper şi eu ca să aibă şi ea o viaţă deosebită, precum este această dată”.

Până la prânz, la maternitatea numărul 1 au apărut pe lume şase copii, patru fetiţe şi doi băieţi.

OLEG POTACEVSCHI, vicedirector, Spitalul "Gheorghe Paladi": „Sunt două femei care să nască, în afară de cele şase. Şi vor naşte, în timpul apropiat vor naşte. Naşteri dacă avem, în medie 18-19 naşteri pe sutcă. Şase naşteri e bine. Încă nu se ştie până la 00.00 mai sunt 12 ceasuri”.

Statistica arată că sub 1% din populaţia Republicii Moldova își sărbătorește ziua de naştere pe 29 februarie.

Potrivit Agenţiei Servicii Publice, în Republica Moldova sunt 1964 de persoane născute pe 29 februarie, 967  femei şi 979 bărbaţi.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter