Social

Recomandările specialiștilor pentru perioada sărbătorilor pe stil vechi

Recomandările specialiștilor pentru perioada sărbătorilor pe stil vechi

Respecte regulile de prevenire a incendiilor, încuiați locuinţele dacă plecati de acasa, fiți vigilenţi în tragic şi nu urcati la volan daca ati consumat alcool. Sunt doar citeva dintre recomandările Politiei și pompierilor pentru perioada Crăciunui pe stil vechi. Și medicii recomanda un consum echilibrat de alimente şi alcool.

De Crăciun pe stil vechi, peste 400 de salvatori şi pompieri vor fi la datorie. IGSU îndeamnă, în mod special, pe cei din biserici să respecte cu strictețe regulile de prevenire a incendiilor. LILIANA PUŞCAŞU, şef Direcţia Relaţii cu publicul, IGSU : „Trebuie să ţinem cont şi de lumânări. Acestea ar trebui amplasate într-un loc sigur, în exterior, într-o tavă metalică. Să optăm pentru biserici în care oamenii nu se îmbulzesc. O problemă ar fi şi sursele de încălzire, inclusiv în lăcaşele de cult. Trebuie să ne asigurăm că focul este stins în sobă, să nu fie nicio sursă de aprindere.” Câteva sute de poliţişti vor avea grijă de siguranţa cetăţenilor. E o perioada în care infractorii profită şi comit mai multe furturi. ANA CHISELIŢA, ofiţer de presă, INSP: „Părinţii să-şi supravegheze copiii, să le comunice acestora că nu este corect să discute cu persoane necunoscute.”

În caz că pornesc la drum, conducătorii auto sunt îndemnaţi să verifice starea tehnică a mijlocului de transport, la fel să cupleze centura de siguranţă. Dacă conducătorul auto a servit băuturi alcoolice sua alte substanţe, este interzis să se deplaseze cu mijlocul de transport. Iar medicii susţin că, în această perioadă, a crescut cu 15 la sută numărul celor cu intoxicaţii alimentere şi alcoolice. Principalul sfat este consumul rational. TATIANA HARGHEL, medic internist, Spitalul Clinic Municipal "Sfânta Treime" : „Spumantul este băutura mai solicitată. E de dorit să o folosim brută şi în cantităţi mici. În rest, băuturile alcoolice trebuie să fie folosite în combinaţie cu apă. Folosim carnea mai slabă, cum ar fi de curcan, de pui, peştele. Este imprtant să combinăm carnea cu verdeţurile. Vorbim despre mâncarea dulce. Ne străduim să o înlocuim, pentru că în perioada de iarnă avem citrice. Suntem bogaţi în RM în struguri.” În caz de urgenţe, cetăţenii sunt rugaţi să sune la Serviciul 112.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter