Guvernul de la Chișinău a luat, luni, o serie de decizii importante în ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, în condițiile în care administrația secesionistă de la Tiraspol a respins asistența Chișinăului și UE și a preferat un pretins credit rusesc.
„Dacă livrările de gaze vor depăși limita de 3 milioane de metri cubi pe zi, ceea ce va permite repornirea marilor industrii, Guvernul va impune taxe asupra acestor tranzacții. Pentru a face posibilă această situație, s-a decis o derogare de la legea privind gazele naturale, deoarece, conform cadrului legal actual, Moldovagaz poate furniza gaze în stânga Nistrului doar prin contractul existent cu Gazprom. Astfel, Moldovagaz va putea încheia contracte directe pentru furnizarea gazelor în regiune”, a subliniat premierul Dorin Recean.
În prezent, un trader european - MET Gas and Energy Marketing AG – urmează să furnizeze 3 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, timp de 16 zile, începând cu 13 februarie.
Pentru zilele de 11 și 12 februarie, Guvernul a decis ca Moldovagaz să vândă către Tiraspoltransgaz 2 milioane de metri cubi și să împrumute alte 3 milioane de metri cubi, cu termen de returnare până la sfârșitul lunii martie.
„Aceste măsuri au fost necesare deoarece regimul de la Tiraspol a refuzat grantul de 60 de milioane de euro, care venea cu anumite condiții. Printre cele mai importante se număra introducerea graduală a unor tarife la energia electrică, atât pentru populație, cât și, mai ales, pentru mediul de afaceri. În plus, nu s-a acceptat aplicarea unor tarife pentru industrie, ceea ce a complicat și mai mult situația”, a precizat premierul.
„Această criză a fost generată de Kremlin, iar autoritățile de la Chișinău au fost puse în fața unei alegeri dificile: fie să permită ca oamenii din stânga Nistrului să rămână din nou fără căldură, așa cum s-a întâmplat în luna ianuarie, fie să adopte o soluție echilibrată, care să mențină stabilitatea. Refuzul Tiraspolului de a accepta sprijinul european nu oferă o soluție de durată și lasă loc incertitudinilor, făcând populația din regiune vulnerabilă în fața deciziilor Kremlinului.”
Cu toate acestea, Guvernul Republicii Moldova nu va bloca livrările de gaze naturale către stânga Nistrului și va lua măsurile necesare pentru a menține pacea și stabilitatea în țară. În același timp, consumatorii de pe malul drept al Nistrului vor fi protejați de eventuale efecte negative, asigurându-se că interesele cetățenilor rămân o prioritate.
Administrația secesionistă de la Tiraspol a refuzat asistența din partea Chișinăului și UE.
Premierul Recean a detaliat că gazele în stânga Nistrului vor fi livrate de o companie din Ungaria - MET Gas and Energy Marketing AG – și vor fi achitate de JNX General Trading L.L.C, din Dubai.
„Ambele companii au fost verificate. MET Gas and Energy Marketing AG este trader de gaze naturale pe piața europeană în timp ce JNX General Trading L.L.C nu au fost identificate neconformități în ceea ce privește legislația națională și internațională. La fel, în spatele companiilor nu au fost identificați cetățeni moldoveni”, a precizat premierul.