Social

Niciun vinovat pentru incidentul de la „Chișinău Arena”, deocamdată

Niciun vinovat pentru incidentul de la „Chișinău Arena”, deocamdată

La mai bine de o lună după ce un bărbat s-a rănit grav, căzând de la balconul sălii de concerte a Arenei Chişinău, vinovatul încă nu a fost stabilit. Procurorii investighează cazul şi aşteaptă rezultatul unei expertize tehnice. Între timp, administratorii arenei spun că au verificat şi întărit balustradele din sală, astfel încât accdente de acest fel să nu se mai repete.

Bărbatul care s-a prăbuşit de balconul unei săli a Complexului "Chișinău Arena" este, în continuare, internat la Institutul de Medicină Urgentă. Am încercat să aflăm care e starea lui de sănătate dar reprezentaţii instituţiei ne-au declarat că victima le-a interzis să mai ofere informaţii. Asta după ce soţia lui declara, imediat după incident, că bărbatul e în stare gravă şi medicii nu pot spune dacă va mai putea să meargă. Administratorul "Chișinău Arena" dă asigurări că în ziua concertului instituția avea toate actele în regulă.

EDUARD CALANCEA, administrator, Complexul Chişinău Arena: „Concluzia pe acest proces verbal de terminare a lucrărilor a fost aplicată de Agenţia pentru Supraveghere Tehnică pe 16 decembrie, deci până la evenimentul respectiv.”

Imediat după accident a fost creată o comisie din care fac parte reprezentanţii Chişinău Arena, constructorul obiectivului dar şi compania ce a confecţionat si instalat balustrada.

MIRCEA GHERCIU, director tehnic, Chişinău Arena: „Am demontat câteva secţii din balustrade asemănătoare, s-au luat la expertiză. Am luat o decizie să facem o inventariere la toate construcţiile de protecţie, un control în plus la ceea ce s-a făcut în procesul de dare în exploatare. Vrem să fie găsită soluţia si vinovatul pentru ca statul să nu aibă costuri suplimentare.”

PRIN TELEFON: ION MORARU, director, Agenţia pentru Supraveghere Tehnică: „Urmează ca comisia dată să vină cu un raport către agenţie, ulterior ne vom expune. După câte ştiu este dat la laborator detaliul de balustradă, mi s-a comunicat că cel mai probabil pe miercuri o să fie rezultatele, ne întrunim să constatăm. Dacă se constată că de vină este furnizorul detaliului de balustradă urmează deja să facem un control la agentul care o prestat detaliul dat.”

Procuratura a deschis un doar penal pentru lucrări de proastă calitate.

În acest caz a fost dispusă efectuarea expertizei medico-legale, au fost ridicate imaginile video de la fața locului, au fost ridicate obiecte, au fost identificați martorii. La fel, a fost solicitată opinia organelor abilitate în domeniul construcțiilor, care urmează să se pronunţe. Investigaţia continuă pentru elucidarea circumstanțelor cazului și identificarea persoanelor vinovate.

Conform legislaţiei, la un an după intrarea în exploatare a obiectivului, adică în luna decembrie, constructorul este obligat să mai facă o serie de verificări şi să înlăture eventualele nereguli constatate. Următorul eveniment din sala mare a Arenei Chişinău va fi un concert ce va avea loc în martie.

EDUARD CALANCEA, administrator, Complexul Chişinău Arena: „Noi nu avem restricţii la activităţi, după cum cunoaşteti am luat măsuri suplimentare ca sa fie evenimentele prevăzute în maximă siguranţă.”

Complexul este alcătuit din trei componente: Arena Chișinău, Aqua Center și Clubul de tenis. Din cauza lipsei banilor, în decembrie, anul trecut, a fost dată în exploatare doar arena. Responsabilii spun că intenţionează să deschidă şi terenurile de tenis, în aprilie, iar bazinul, în mai sau în iunie. Administratorul spune că există cereri pentru desfăşurarea unor evenimente acolo. Are, însă, o problemă. Legea cere ca accesul spre complexul sportiv să se facă pe două căi dar celălalt drum, dinspre strada Bucovina, ar trebui să traverseze câteva terenuri private.

EDUARD CALANCEA, administrator, Complexul Chişinău Arena: „Suntem într-o etapa de discutie cu proprietarii dar si cu superiorii ca sa gasim o solutie sa construim şi a doua cale de acces.”

Amintim că în ziua în care Chișinău Arena s-a inaugurat cu un concert, un bărbat a căzut în gol, cu tot cu balustradă, de la balconul sălii. Despre acest incident s-a aflat abia după două zile.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter