Cultură

De la începutul noului an școlar, din septembrie, elevii din Republica Moldova vor avea manuale noi

De la începutul noului an școlar, din septembrie, elevii din Republica Moldova vor avea manuale noi

De la începutul noului an școlar, din septembrie, elevii din Republica Moldova vor avea manuale noi. În texte va fi reflectată mai riguros egalitatea de drepturi, se va pune mai mult accent pe educaţia financiară şi vor fi prezentate corect anumite evenimente istorice.

Din septembrie 2023, elevii basarabeni vor avea 43 de manuale noi, iar în septembrie 2024 – alte 67. Cărţile vor ajunge în clasele primare, gimnaziale şi liceale şi vor corespunde curriculei modificate încă din 2018. În noile texte, limbajul va fi adaptat categoriei de vârstă a elevului și vor fi incluse capitole noi care să corespundă realităţii actuale.

GALINA RUSU secretar de stat, Ministerul Educaţiei şi Cercetării: „Spre exemplu în manualele de educaţie tehnologică - atunci când vorbim despre robotică. Deci acestea sunt module în cadrul disciplinelor clasice. Spre exemplu, îmi amintesc acum... aspecte ce ţin de Holocaust. Chiar este un angajament al ţării în abordarea acestor module. Dacă vorbim despre disciplina matematică, atunci e implicare mai multă a gestiunii aspectelor financiare şi ele chiar sunt ca şi conţinuturi separate.”

La unele discipline, cadrele didactice sunt nevoite să predea din cărţi editate acum 20 de ani.

ADRIANA PRICOP profesoară, Limba şi Literatura Română: „La etapa când au fost editate, erau nişte manuale bune, dar în timp – unele au devenit doar nişte surse de termeni care trebuie memorizaţi rudimentar şi care nu întotdeauna îşi au aplicabilitate. Vrem mai multe exerciţii, din care elevii şi-ar putea forma nişte abilităţi, pe care să le aplice la maturitate.”

VERA BUCĂTARU profesoară, Istorie: „Să dispună de un conţinut nu atât de voluminos, să fie un conţinut concret, referitor la subiectul lecţiei. Şi avem nevoie şi de foarte multe surse istorice care să ne ajute să reprezinte drept dovadă, argumente acelor conţinuturi care vor fi reprezentate în manuale.”

MARIA BURUIANĂ învăţătoare: „Un manual bun trebuie să corespundă epocii, trebuie să fie actual, trebuie să aibă conţinut bogat, atractiv, ilustraţii. MUSCA Fiecare pagină dintr-un manual ar trebui să conţină şi un subiect/ două cu grade de dificultate.”

Primele manuale noi sunt deja pe masa consiliului naţional pentru aprobare și vor fi evaluate, în premieră, de o echipa multidisciplinară.

GALINA RUSU secretar de stat, Ministerul Educaţiei şi Cercetării: „Sunt implicaţi şi profesori, cadre responsabile de didactică, adică – responsabile de modul cum se predă disciplina. Este implicat şi un psiholog, un reprezentant al Consiliului privind non-discriminarea. Se oferă 13 din 100 de puncte la criteriul care se referă la respectarea principiilor de echitate, diversitate, non-discriminare, indiferent de rasă, naţionalitate.”

Peste 200 de specialişti participă la evaluarea noilor manuale, iar peste 60 la sută dintre ei au titlu de doctor. Miercuri, la şedinţa de Guvern, s-a aprobat o hotărâre prin care a fost majorat tariful pentru plata evaluatorilor. Curricula şcolară se actualizează o dată la patru, cinci ani.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter