Recomandări

Ioana Căpraru la emisiunea Tradiții: Când port costumul popular, duc pe umerii mei o ţară

post-img
Tradiții-Ioana Căpraru
Sursa foto: TVR MOLDOVA

Cotihana este sătucul de pe vale, acolo unde și-a lăsat sora mai mare interpreta Ioana Căpraru. Tatiana Slivca şi echipa TVR MOLDOVA au fost în acest loc din raionul Cahul, care a dat lumii un nume cu greutate în cultura muzicii tradiţionale. Ioana Căpraru, protagonista emisiunii TRADIȚII din 30 iulie, a adunat în cei 70 de ani de viaţă o traistă de cântece îndrăgite, trei fete care i-au dăruit nepoţi, un soţ care o alintă cu aranjamente muzicale deosebite şi o colecţie de costume populare de toată frumuseţea.

 

Ioana Căpraru


La doar 17 ani, a fugit de acasă pentru a se face artistă. Cel mai lung drum al copilăriei sale era Cotihana - Cahul, adică 5 kilometri, iar până la Chişinău a făcut trei ore, adică o veşnicie. Nu bănuia la câte încercări avea s-o pună soarta până să se vadă cu visul împlinit. Oricât de greu i-a fost, a mers până la capăt. Ioana Capraru este interpreta care a muncit mult la început de cale ca să demonstreze că își merită locul pe scena profesionistă, pe care, odată câștigat, a știut să-l mențină. 

 

Emisiunea Tradiții

Are multe șlagăre pe care le-a creat de-a lungul anilor, a cântat cu cele mai bune orchestre de muzica populară, reușind să înregistreze cântece valoroase. Multe dintre aceste perle muzicale i-au fost dăruite de sora ei mai mare - Maria, octogenara cu o memorie fenomenală, plină de spirit, glumeață și bucuroasă de viață. La Cotihana, l-am găsit şi pe fratele artistei - moș Dumitru. În ediţia din această sâmbătă, vom cutreiera împreună cu Ioana Căpraru ulițele copilăriei interpretei. 

 

Tradiții

Emisiunea „TRADIŢII” este difuzată sâmbăta, de la ora 17.00, la TVR MOLDOVA (reluare- duminică, de la ora 13.00, vineri, de la ora 10.00).


 

Tradiții

Programul, realizat şi prezentat de jurnalista Tatiana Slivca, pune în valoare patrimoniul național - material şi imaterial - şi promovează obiceiurile românilor de pe ambele maluri ale Prutului. 

 

Tradiții

Pagina de Facebook a emisiunii: https://www.facebook.com/emisiuneatraditii.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter