Extern

Curtea Penală Internațională emite un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin. Reacția Moscovei

post-img
Putin și Lvova-Belova

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al Mariei Lvova-Belova, a anunțat vineri într-un comunicat de presă, citat de CNN și The Guardian.

Curtea a precizat că președintele rus „este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copiilor) și cea de transfer ilegal al populației (copiilor) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă”.

Moscova a negat acuzațiile de crime de război de când a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

Lvova-Belova este oficialul rus aflat în centrul presupusului plan de deportare forțată a mii de copii ucraineni în Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comentat, la scurt timp decizia, afirmând: „Decizia respectivă nu are nicio relevanță pentru noi din punct de vedere juridic. Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia. Rusia nu cooperează cu acest organism, iar eventualele „rețete” de arestare venite de la Curtea Internațională de Justiție vor fi nule din punct de vedere juridic pentru noi”.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter