Actualitate

Zeci de basarabeni stabiliţi peste hotare se reunesc astăzi şi mâine la Chişinău, în cadrul Zilelor Diasporei

Zeci de basarabeni stabiliţi peste hotare se reunesc astăzi şi mâine la Chişinău, în cadrul Zilelor Diasporei

Zeci de basarabeni stabiliţi peste hotare se reunesc astăzi şi mâine la Chişinău, în cadrul Zilelor Diasporei. Aceştia se vor întâlni cu reprezentanţii conducerii Republicii Moldova şi cu diplomaţi. Chiar dacă sunt la mii de kilometri depărtare de casă, aceştia spun că nu uită de ţară şi oamenii dragi.

Palatul Republicii s-a transformat, în aceste  zile, în locul de întâlnire a basarabenilor stabiliţi în toate colţurile  lumii. Cornelia Rudoi se află de 12 ani în Canada. S-a integrat acolo  cu succes, dar inima tot în Republica Moldova i-a rămas.

CORNELIA RUDOI, basarabeancă stabilită în Canada: „Este o ţară deosebită, sunt şi plusuri, sunt şi minusuri, ca peste tot.  Dar astăzi sunt foarte bucuroasă să revin în ţara mea dragă şi să vă  îmbrăţişez pe toţi”.

În cele două zile, cât va dura evenimentul de la Chişinău,  basarabenii din Diaspora vor discuta cu autorităţile locale şi  centrale, vor participa la diverse ateliere şi îşi vor împărtăşi  experienţele de viaţă.

ALA MÎNDÂCANU, fost deputat, basarabeancă stabilită în Canada: „Cred că aşa cum votează diaspora, ne putem da seama că sângele apă nu  se face. Noi suntem cu sufletul legaţi de Republica Moldova. Problema diasporei este ca Republica Moldova să fie ok. Ca noi să putem  cu plăcere să ne întoarcem aici, fie să trăim, sau investim”.

Până nu demult şi Veronica Drăgălin, actualul şef de la Procuratura  Anticorupţie, a fost parte din Diaspora. Elena Dragalin, mama acesteea, spune că fiica sa a fost cea care a hotărât şi şi-a asumat decizia de a se întoarce la Chişinău.

ELENA DRAGALIN, basarabeancă stabilită în SUA: „Atunci când am aflat decizia ei definitivă nu am putut decât să o  încurajăm, să o susţinem, să-i spunem că totul va fi bine. Normal că ne  facem emoţii, pentru că este o sarcină extrem de dificilă, este foarte  mult de lucru, având în vedere şi situaţia din zonă”.

Evenimentul s-a desfăşurat sub sloganul  "Ţară mică, inimă mare" şi a  fost organizat de Biroul Relaţii cu Diaspora. Printre invitaţi au fost  primii oameni din conducerea Republicii Moldova.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „Avem nevoie de ajutorul vostru. De talentul, viziunea şi experienţa  voastră. Avem nevoie de oameni profesionişti în toate domeniile – de  medici, de profesori, de ingineri, de oameni muncitori, oneşti şi  creativi”.

Va fi  organizată şi o sesiune de întrebări-răspunsuri cu participarea  Diasporei şi a preşedintelui Maia Sandu. Unii basarabeni reveniţi de  peste hotare s-au arătat dezamăgiţi că nu au fost selectaţi pentru a  participa la întâlnire.

ALEXANDRU MELNIC, reprezentant  Diaspora: „De  ce eu, care m-am înregistrat printre primii, nu sunt acceptat să discut  cu dvs în acest format. Oare eu nu sunt din diapsoră, oare nu eu am  fost cel care am promovat ideile ţării în toată lumea?  Sunt şi eu din Diaspora şi am făcut mult pt această ţară şi dvs ştiţi”.

În replică, Elena Druţă, consilierul preşedintelui pentru Relaţii cu Diaspora, a declarat că din cele 300 de solicitări de participare la eveniment au fost selectate aleatoriu doar 50.

ELENA DRUŢĂ, consilier prezidenţial pentru Relaţia cu Diaspora
Poza carton, mapa lilia: „Nu au fost excluse persoane incomode, a fost aplicată o selecţie  aleatorie, aşa cum am anunţat că va fi. Formularul a fost făcut public  pt fiecare”.

Datele  oficiale arată că din cele aproape patru milioane de locuitori ai  Republicii Moldova, peste un milion a plecat, în ultimii ani în  străinătate - fie la muncă, fie s-au stabilit acolo cu traiul.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter