Europa azi

Uniunea Europeană aprobă asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina

post-img
Ucraina și Uniunea Europeană
Sursa foto: TVR

Consiliul Uniunii Europene a aprobat, vineri, asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de un miliard de euro, în eforturile de respingere a invaziei militare ruse scrie mediafax.ro.

"Consiliul a adoptat astăzi asistenţă în valoare de un miliard de euro, prin intermediul Instrumentului European pentru Pace (EPF), ceea ce va contribui la consolidarea capabilităţilor şi rezilienţei Ucrainei, pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale, pentru protejarea populaţiei civile de agresiunea militară rusă aflată în curs", a comunicat Consiliul UE, potrivit unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

Noul pachet de asistenţă va finanţa furnizarea în Ucraina a obuzelor de 155 de milimetri şi, dacă va fi solicitat, vor fi livrate şi rachete, prin achiziţii comune de către state UE de la industria europeană de apărare.

"Decizia de astăzi este un nou pas major pentru furnizarea de muniţie suplimentară Ucrainei. Forţele armate ucrainene au nevoie de cantităţi substanţiale de muniţie, pentru apărarea poporului ucrainean şi a teritoriului ţării. Au nevoie rapid de armament. Împreună cu decizia anterioară de a furniza rapid muniţie din stocurile existente, angrenăm două miliarde de euro în acest scop, aducând asistenţa militară totală oferită de UE la nivelul de 5,6 miliarde de euro", a declarat Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter