Deputații din Parlamentul Republicii Moldova și-au prezentat bilanțul. În 2022, ei s-au întrunit în 49 de ședințe plenare şi au votat peste 380 de acte legislative.
Anul trecut, deputații au fost convocați în 49 de ședințe plenare, care, în total, au avut o durată de peste 265 de ore.
Pe masa aleşilor poporului s-au regăsit sute de documente legislative, dintre care au fost adoptate 381. Dintre acestea, 286 sunt legi, iar 95 sunt hotărâri.
BILANŢUL PARLAMENTULUI PENTRU 2022 Şedinţe plenare: 49 Total documente adoptate: 381 Legi: 286 Hotărâri: 95 Inițiative legislative: 307 De asemenea, în 2022, au fost aprobate, în prima lectură, şi 307 inițiative legislative, dintre cele 483 propuse. Cele mai multe, aproape 300, aparțin deputaților. 141 sunt ale Guvernului, 37 ale Președintelui Republicii Moldova, iar șapte au fost înaintate de Adunarea Populară a unității teritoriale autonome Găgăuzia.
PROPUNERI DOCUMENTE LEGISLATIVE Parlament: 298 Guvern: 141 Președintele Republicii Moldova: 37 Adunarea Populară a UTA Găgăuzia: 7 Numărul total de inițiative legislative: 483
Cele mai multe iniţiative legislative au fost ale deputaţilor din fracțiunea "Partidul Acțiune și Solidaritate", 219. Autorii acestora sunt deputaţii PAS, Olesea Stamate, Dumitru Alaiba şi Dan Perciun. Alte 51 de inițiativele legislative au fost înaintate de Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Deputatul Petru Burduja, Vladimir Odnostalco și Corneliu Furculiță au fost cei mai activi la acest capitol. Iar fracțiunea Partidului ȘOR a propus 11 inițiative legislative, iar în mare parte autorii lor sunt deputaţii Marina Tauber, Reghina Apostolova și Vadim Fotescu.
În 2022, pe lângă sesiunile ordinare de primăvară și de toamnă, Parlamentul a fost convocat și în două sesiuni extraordinare. În 2023, deputaţii nu au participat deocasmdată la nicio şedinţă plenară. Procedural, la prima şedinţă se dă startul noii sesiuni parlamentare, în acest caz, sesiunea de primăvară-vară a anului 2023.
Între timp, președintele Parlamentului, Igor Grosu se află într-o vizită de lucru la București, în perioada 19-20 ianuarie. Agenda vizitei include întrevederi bilaterale cu Președintele Camerei Deputaților a Parlamentului României, Ion-Marcel Ciolacu și cu Președintele interimar al Senatului României, Alina-Ștefania Gorghiu. În capitala României, Igor Grosu urmează să prezinte oportunitățile mediului de afaceri și investițional din Republica Moldova în cadrul unui eveniment desfășurat de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană.
Iar în judeţul Argeş este programată şedinţa comună a Comisiilor juridice, numiri și imunități a Parlamentelor Republicii Moldova şi Senatului României. Sunt puse în discuţie subiecte ce ţin de implementarea în plan legislativ a recomandărilor organismelor europene, instruirea magistraților, transformarea justiției într-un serviciu public și predictibil pentru mediul de afaceri, educația juridică în școli și compatibilizarea profesiilor juridice din România și Republica Moldova. Asemenea şedinţe comune au avut loc anul trecut de două ori, la Chişinău şi Iaşi.