Social

Vremea în R. Moldova se menține rece// Recomandările specialiștilor

post-img
Vremea în R. Moldova se menține rece// Recomandările specialiștilor

Cum resimt oamenii temperaturile din ultima săptămână, dar și de ce reguli ar fi bine să ținem cont, când afără sunt temperaturi negative ne-a spus colegul nostru Alexandru Leahu.

Potrivit, Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în perioada 11-17 februarie 2025 pe unele sectoare ale râului Nistru și Prut, pe râurile mici și bazinele acvatice, formațiunile de gheață se vor menține subțiri.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează cetățenii despre riscurile aflării pe gheața subțire a bazinelor acvatice. În condiții de temperaturi oscilante, podul de gheață este destul de fragil și poate cu ușurință să se sfărâme. 

Mai mult, pescuitul, aflarea sau mersul pe stratul de gheață instabil, reprezintă un pericol de prăbușire în apa bazinelor acvatice.

Totodată, amatorii de pescuit sunt avertizați că grosimea podului de gheață nu atinge valorile admisibile care să ofere siguranță. Astfel, specialiștii recomandă evitarea pescuitului în condiții de temperaturi oscilante. Pentru ca pescuitul la copcă să fie sigur, grosimea gheții trebuie să fie de minim 10 cm.

În vederea prevenirii situațiilor de risc, salvatorii vin cu îndemnul către populație să evite, în special în această perioadă, desfășurarea activităților pe suprafața iazurile și râurile

CETĂȚENII TREBUIE SĂ UTILIZEZE SOBELE CU MAXIMĂ PRUDENȚĂ:

• Este interzisă aprinderea focului cu lichide ușor combustibile (benzină, petrol).

• Sobele nu trebuie supraîncălzite, iar materialele inflamabile trebuie îndepărtate de la acestea.

• În scopul evitării intoxicațiilor cu monoxid de carbon, este esențială verificarea sistematică a canalelor de ventilație, dar și aerisirea corespunzătoare a încăperilor.

• Focul din sobe trebuie stins pe timpul nopții pentru a preveni emisiile periculoase de gaze și altele.


O atenție deosebită trebuie acordată și minorilor, care deseori sunt cei care se aventurează cu jocul în apropierea lacurilor și râurilor. 

Părinții și cei care au în grijă minori sunt îndemnați să-i supravegheze permanent și să le interzică jocul pe gheața subțire a bazinelor acvatice, dar și aflarea în preajma iazurilor și râurilor.

În cazul prăbușirii sub gheață, salvatorii îndeamnă oamenii să-și păstreze calmul, să încerce să iasă din apă culcat pe gheață cu mâinile larg desfăcute și să le pună pe marginea acesteia, iar prin metoda rostogolirii să iasă la mal.

Potrivit datelor statistice ale IGSU, în perioada rece a anului trecut (ianuarie, februarie, decembrie 2024) 12 persoane s-au înecat în apa bazinelor acvatice din țară, printre care 2 minori. 

În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112. 

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter