Economic

Tarifele majorate la căldură și curent au făcut viața mai scumpă în R. Moldova

video

Viaţa a devenit mai scumpă în Republica Moldova, în ultimul an. Asta arată datele Biroului Naţional de Statistică, care indică o creştere a inflaţiei cu peste 9 procente faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Este o consecinţă a majorării tarifelor la căldură şi la energia electrică, susţin unii experţi economici. Toate acestea au dus inclusiv la scumpirea produselor alimentare.

„Iată ce am cumpărat. Am cumpărat de 500 de lei. Şi te duci acasă, şi când te uiţi, ce ai luat. Mai nimic nu ai luat, da banii toţi s-au dus”.


Oamenii pe care i-am întâlnit astăzi la Piaţa Centrală din Chişinău se plâng că, din cauza scumpirilor, le este tot mai greu să-şi gestioneze bugetul astfel încât să le ajungă atât pentru mâncare, cât şi pentru plata facturilor.

„Se simte foarte tare, mai ales pentru pensionari. Eu am revenit de peste hotare,şi aici e mai scump decât peste hotare. Da. Eu nu cumpăr mult. Cumpăr câte 200-300 de grame. Nu doar fructele şi legumele s-au scumpit. Toate se scumpesc”.


NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: „Legumele și fructele s-au scumpit cel mai mult în ultimul an. Este o crestere cu 31% si, respectiv, 23 la suta față de ianuarie 2024. Si ouăle s-au scumpit cu 15%, iar prețul uleiului vegetal a crescut cu peste 6 la sută”.


PRODUSELE ALIMENTARE, MAI SCUMPE Legume +30,9 % Fructe +23,24 % Ouă +14,98% Ulei + 6, 14 %


Comercianţii spun că au fost nevoiţi să scumpească produsele pentru a face faţă altor majorări care îi afectează direct.


„Noi nu suntem vinovaţi pentru că producătorii tot nu pot să lucreze gratis. Vânzările chiar au căzut la 50-60 de procente, foarte puţin. Vin cumpărătorii şi se plâng că salariile, pensiile nu le ridică”.


VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Inflaţia anuală a crescut cu 9,1 procente, dar pentru oamenii săraci, pentru oamenii cu venituri mici, pentru ei, inflaţia este cu mult mai mare deoarce la produsele lor critice, pe care ei le consumă, preţurile au crescut de la 20 la 60 la sută timp de un an de zile”.


Creşterea accentuată a inflaţiei este determinată, în mare parte, de majorarea doar într-un singur an a tarifului la căldura centralizată, cu până la 60 la sută, a energiei electrice, cu până la 47 la sută, şi a gazului - cu 20 de procente.


VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „În 2022 am fost numărul unu în Europa cu excepţia Turciei. Acum, da, tot suntem cam cel mai mare, şi de ce acum oamenii sunt iritaţi doar la 9 la sută inflaţia, dar nemulţumirea este ca şi data trecută când era 34 la sută, atunci inflaţia a venit după un an de cea mai mică inflaţie din istoria noastră de vreo 50 de ani. Acum inflaţia vine după inflaţie”.


Totuşi, potrivit expertului economic, există premise ca până la sfârşitul anului, rata inflaţiei în Republica Moldova să scadă până la aproximativ cinci procente.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter