Europa azi

Europa Azi: Proiect al unei noi comunități politice europene

Europa AZi
Sursa video: TVR MOLDOVA

Parlamentul Bulgariei şi-a anulat dreptului de veto asupra negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Macedonia de Nord. Liderii celor 27 de state membre au discutat pentru prima dată propunerea președintelui francez Emmanuel Macron de lansare a unei comunități politice europene. Şi tot Consiliul European a decis să permită Croației să intre în zona euro.

BULGARIA ÎŞI RETRAGE DREPTUL DE VETO
Parlamentul Bulgariei a votat azi pentru anularea dreptului de veto al guvernului de la Sofia asupra negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Macedonia de Nord. Decizia a fost luată la o zi după ce liderii statelor membre ale UE s-au reunit cu cei din Balcanii de Vest, iar începerea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord rămase blocată din cauza guvernului de la Sofia, care în 2020 s-a opus acestui pas din cauza unei dispute privind drepturile minorităților etnice bulgare. Albania este și ea afectată deoarece UE a hotărât să analizeze împreună candidaturile celor două ţări care au statut de candidat la aderare.


PROIECT AL UNEI NOI COMUNITĂŢI POLITICE EUROPENE
Liderii celor 27 de state membre au discutat pentru prima dată la Bruxelles, propunerea președintelui francez Emmanuel Macron de lansare a unei comunități politice europene. Proiectul prevede crearea unui forum de cooperare între UE şi statele vecine care aspiră să devină membre ale UE. Potrivit lui Macron ar fi o formă de a apropia aceste ţări de UE prin politici de cooperare, cum ar fi cele energetice sau de politică externă. Kievul a primit cu răceală iniţiativa lui Macron, considerând că noua comunitate va fi un fel de anticameră în care Ucraina ar risca să rămână blocată mult timp. Însă Consilliul European a dat asigurări că noua comunitate nu va înlocui politicile și instrumentele existente ale UE, în special extinderea.


CROAŢIA VA DEVENI STAT MEMBRU AL ZONEI EURO
Consiliul European a aprobat propunerea Comisiei Europene prin care Croația va deveni începând cu anul viitor cel de-al 20-lea stat membru al zonei euro. Liderii europeni au chemat miniștrii de finanțe din UE să adopte propunerile executivului european, care anterior a anunţat că Croaţia este pregătită să adere la zona euro. Acesta este primul pas în cadrul unui proces prin care Consiliul UE adoptă acte juridice care vor permite Croației să devină membru al zonei euro și să beneficieze de utilizarea monedei comune. După consultarea Parlamentului European și a Băncii Centrale Europene, Consiliul UE va încheia procesul cu adoptarea a trei acte juridice necesare pentru a permite Croației să introducă moneda euro la 1 ianuarie 2023.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter