Social

Rețete electronice pentru medicamentele și dispozitivele medicale compensate. Sistemul electronic, lansat la nivel național

post-img
imagine simbol

A fost lansat Sistemul informațional automatizat „eRețeta pentru medicamente și dispozitive medicale compensate”. Astfel, rețeta pe suport de hârtie pentru medicamente și dispozitive medicale compensate va fi înlocuită cu un formular electronic.

Rețeta electronică va oferi pacienților un acces mai rapid la medicamentele și dispozitivele medicale compensate prin reducerea timpului de așteptare la medic, precum și în farmacie. eRețeta va fi prescrisă atât de medicul de familie, cât și de orice medic specialist, inclusiv cei din cadrul unităților de primiri urgențe și cei care prestează servicii de îngrijiri comunitare și îngrijiri paliative la domiciliu. La farmacie, cetățenii vor putea ridica medicamentele sau dispozitivele medicale compensate cu prezentarea doar a buletinului de identitate. Pacientul va putea valorifica aceeași rețetă de mai multe ori (pe parcursul a trei vizite la farmacie). Mai mult decât atât, produsele compensate vor putea fi ridicate de la farmacie de către o persoană împuternicită de pacient.

„Unul dintre aspectele esențiale ale eRețetei este crearea unei baze de date complexe a tuturor rețetelor prescrise și eliberate, ceea ce asigură obținerea rapidă a informațiilor actualizate pentru medici și farmaciști. Această inovație va contribui la intensificarea procesului de digitalizare a sistemului de sănătate din Republica Moldova, la creșterea calității actului medical și la utilizarea rațională a medicamentelor”, a menționat Ion Dodon, directorul general al CNAM.

În același timp, implementarea rețetei electronice va permite monitorizarea continuă a utilizării medicamentelor și a dispozitivelor medicale compensate, o gestionare mai bună a resurselor în acest domeniu, precum și diminuarea erorilor umane în prescrierea, procesarea și eliberarea rețetelor.

CNAM a creat un grup de suport pentru a oferi asistență persoanelor interesate să obțină mai multe informații despre eRețeta sau să raporteze dificultățile întâmpinate în accesarea sistemului.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter