Actualitate

În 2022 recolta cerealelor va fi în jumătate faţă de cea de anul trecut. Fermierii cred că ne aşteptă o nouă scumpire a pâinii

Seceta
Sursa video: TVR MOLDOVA

Recoltarea cerealelor e pe ultima sută de metri, iar agricutorii nu prea au motive de bucurie. În acest an, recolta va fi în jumătate faţă de cea de anul trecut. Vreamea toridă şi lipsa ploilor i-au păgubit. Pentru că au strâns mai puţine grâne, fermierii cred că, la toamnă, ne aşteptă o nouă scumpire, de această dată, a pâinii.

În raionul Soroca au fost semănate 12 mii de hectare cu grâu, iar 60 la sută au fost deja recoltate. Acum, combinele lucrează de zor pe câmpuri.

„Așteptările țăranilor, noi vrem cât mai mult, dar ne mulțumim cu cât este. Se arată a fi cam slăbuț. În privința ploii nu a fost. Asta toamnă am semănat în uscat, nu a răsărit cât trebuie, plante la hectar nu sunt câte trebuie, nu s-au înfrățit. Iarna a fost nu chiar pentru grâne.”

Şi în satul Egoreni din raionul Soroca, munca e în toi. Ion Coțaga a semănat 650 de hectare de culturi cerealiere, dintre care peste 170 sunt  cu grâu. Deşi spera ca munca să-i fie răsplătită printr-o recoltă bogată, realitatea este alta.

ION COȚAGA agent economic:„Așteptăm la 2,5 tone sau 3 tone. Comparativ cu anul trecut? Faţă de 5 tone e clar că e îndoit mai puţin faţă de anul trecut. Ar urma să crească şi preţul la pâine? Sigur că o să crească, nu avem de ales.”

Secerişul devine costisitor din cauza prețului mare la carburanți. Anul trecut, agricultorul a primit gratuit motorină din partea Guvernului României. Acum însă este nevoit să-şi cumpere carburanți.

ION COȚAGA agent economic:„Foarte util a fost şi le mai mulțumim odată Guvernului României pentru ajutor, nici la ei nu e ușor, dar frații se împart. S-a scumpit de 2 ori motorina, îngrășămintele de 4 ori s-au scumpit. Nu ştiu ce o să facem, dacă nu o să fie preţuri coresponzător, ne teme să nu dăm faliment. Ce o să fie mai departe.”

Din cauza secetei nemiloase din acest an, Ministerul Agriculturii a cerut instituirea stării de urgenţă în domeniul agriculturii. Ministrul Vladimir Bolea a declarat că recolta de grâu este mai mică faţă prognozele specialiştilor, iar porumbul a fost compromis în proporţie de sută la sută. Autorităţile promit să vină cu măsuri de susţinere a fermierilor.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter