Cultură

Monumentul de la Cernăuţi a lui Dimitrie Onciul, unul din marii înaintași ai neamului românesc, a fost restaurat

Monumentul de la Cernăuţi a lui Dimitrie Onciul, unul din marii înaintași ai neamului românesc, a fost restaurat

Monumentul de la Cernăuţi a lui Dimitrie Onciul, unul din marii înaintași ai neamului românesc, a fost restaurat. Mormântul se afla într-o stare avansată de degradare, însă a fost reabilitat de Asociația pentru Protecția Patrimoniului București, cu finanțarea oferită de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Monumentul regretatul Dimitrie Onciul a fost sfinţit de un sobor de preoți din Suceava și Cernăuți. La comemorarea celor 100 de ani de la trecerea în veșnicie a lui Dimitrie Onciul, la Cernăuți au venit zeci de români. Monumentul a fost restaurat datorită eforturilor depuse de Societatea "Golgota" a Românilor din Ucraina.

LAURENȚIU DRAGOMIR restaurator: „A fost mai dificil pentru că, după cum vedeţi, în cimitirul de la Cernăuţi nu s-au făcut lucrări de conservare sau de protecție în timpul sovieticelor şi atunci monumentele au rămas într-o stare de degradare. Ce am reușit noi şi cred că este un imbold pentru a continua aceste lucrări de reabilitare având în vedere că suntem personalități ale culturii române.”

Asemenea lucrări de restaurare urmează să fie demarate şi la locurile de veci ale altor români emeriţi.

GHEORGHE CÂRCIU secretar de stat, Departamentul Românilor de Pretutindeni: „Aş dori să mulțumesc autorităților ucrainene pentru sprijinul acordat în dorința noastră de a reface acest monument şi pentru celelalte 16 care ne-am propus să le reabilităm, să le aducem cinstea pentru slujba care au adus-o neamului lor.”

IRINA LOREDANA STĂNCULESCU consul General al României la Cernăuți: „Acum mai bine de 1 an ați fost în cimitir ați analizat aceste cripte şi iată că sunt şi roadele pe care dvs. aţi dat curs.”

Dimitrie Onciul a fost creatorul școlii critice în istoriografia românească, membru ale Academiei Române şi director al Arhivelor Statului din România. Născut în 1856 la Straja din sudul Bucovinei, cu studii universitare la Cernăuți și Viena. Dimitrie Onciul a murit la București, în anul 1923.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter