Justiție

Administratorul canalului Telegram cu femei în ipostaze intime este dat în urmărire: Poliția confirmă 33 de victime

Administratorul canalului Telegram cu femei în ipostaze intime este dat în urmărire: Poliția confirmă 33 de victime

Administratorul unui canal de Telegram pe care sunt încărcate imagini ale unor femei aflate in ipostaze intime este dat in urmărire de autoritățile din Republica Moldova. Potrivit poliţiei, sunt iniţiate şapte cauze penale pentru încălcarea inviolabilitatea vieţii persoanei şi pentru şantaj. Sunt confirmate 33 de victime dar anchetatorii nu exclud că numărul acestora ar fi mult mai mare.

ZFR

Autoritățile s-au autosesizat încă din luna martie și anunță că printre victime nu sunt fete minore.


DIANA FETCO, șefa Secției Comunicare și Protocol, IGP: „Până în prezent avem deja 18 plângeri înregistrate de la victime. 15 fete şi femei au fost identificate de către poliţişti şi urmează să fie audiate în condiţii speciale, pentru că aici iarăşi nu toate victimele sunt deschise ca să comunice cu poliţia. Avem şi o plângere din partea unei fete care spune că imaginea cu ea ar fi trucată.”


Inițial, accesul la acest canal de telegram ar fi fost gratuit. Apoi administratorul a cerut o taxă de 3 sau 400 de lei pentru cei ce doreau să se aboneze. În prezent, acest canal are aproape 5 mii de urmăritori, iar imaginile cu fete în ipostaze intime sunt publicate odată la câteva zile. Poliţia se află pe urmele administratorului, cetăţean al Republicii Moldova. De asemenea, toți bărbații care au furnizat imagini acestui canal de Telegram au statut de complici.

ZFR


DIANA FETCO, șefa Secției Comunicare și Protocol, IGP: „Aici s-au alăturat deja o mulţime de bărbaţi care deţin aceste imagini şi care contra cost le furnizau administratorului acestui canal. Poliţia cunoaşte demult cine este administratorul acestui canal. Pot să menţionez că persoana nu este vizată doar aici. Figurează în mai multe cauze penale. La moment se află în orientare. Noi cunoaştem unde s eaflă şi întreprindem toate măsurile ca acesta să fie localizat.”


Multe victime au fost filmate pe ascuns, iar unele imagini au fost trucate. Psihologii spun că acest fenomen poate genera consecinţe grave.


SVETLANA GOREA, psiholog: „Sunt traumate nu doar femeile, familia acestora şi îndeosebi copiii. E foarte mare probabilitatea de risc de tentativă de sucid sau chiar suicid, pentru că la noi este mult dezvoltat simptomul ruşinii. Poate să crească rata depresiilor, pentru că influenţează foarte mutl psihozele, nevrozele.”


Ofiţerii de investigaţii au cerut administratorilor Telegram să blocheze contul, însă fără succes.


DIANA FETCO, șefa Secției Comunicare și Protocol, IGP: „În luna iunie am remis prima scrisoare oficială către administratorii canalului de Telegram, pentru a solicita identificarea persoanei şi blocarea acestui cont. Nici până acum nu am primit vreun răspuns. Încă o scrisoare a fost trimisă şi săptămâna trecută, la fel, cu acelaşi conţinut, cu argumentele de rigoare din partea ofiţerilor de invetsigaţii, dar iarăşi nu am primit niciun răspuns.”


Ancheta in acest caz va fi coordonată de cei de la crimă organizată. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, toţi cei implicaţi riscă până la 7 ani de închisoare.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter