Social

Pregătirea conservelor pentru iarnă - o tradiție seculară pentru gospodinele basarabene

Pregătirea conservelor pentru iarnă - o tradiție seculară pentru gospodinele basarabene

Pregătirea conservelor pentru iarnă este o tradiție seculară și pentru gospodinele din Republica Moldova. Multe cămări sunt deja umplute cu gemuri, dulceţuri şi compoturi iar acum urmează murăturile. Fiecare gospodină are cel puţin un ingredient secret pentru ca murăturile să fie cât mai gustoase.

Murăturile sunt alimente care prin procesul de fermentație își măresc aciditatea și sunt conservate o perioadă lungă de timp. În procesul tehnologic, alimentele sunt scufundate în saramură sau într-o soluție de oțet. Pentru roşiile murate, Olga Staver din Scoreni, raionul Străşeni are o reţetă specială.

OLGA STAVER, locuitoare Scoreni: „Mărar, chiperi şi usturoi şi hrean. Eu pun o lingură de sare la litru de apă. Iată în aici este necesar de vre-o trei litre de apă şi pot să pun trei linguri bune de acestea de sare”.


Legumele şi fructele bune de pus la borcan sunt cele proaspăt culese din propria grădină.

ION STAVER, locuitor Străşeni: „Noi singuri facem şi singuri creştem. Sunt natural, fără nitraţi, fără nimic. Murăturile le mâncăm cu cartofi prăjiţi, cu fasole”. Murăturile sunt un aliment important și sănătoas datorită aportului de probiotice, vitamina C, fibre solubile și insolubile și sunt nelipsite de pe mesele basarabenilor. Gospodinele care nu cele necesare prin grădină, cumpără de la piaţă tot ce la trebuie.

„Facem de toate. Începând de la ardei dulci, vânătă, salată din roşii, ghiveci. Mai facem ardeii prăjiţi cu ceapa. De toate facem. – Prind bine iarna toate aceste conserve? – Da, foarte bine. 20 de kilograme de marinate. Mai punem nişte castraveţi. Ne gătim pe iarnă dar nu ca în anii precedenţi. Cumva mai puţin pentru că preţurile sunt usturătoare”.

La Piață, un kilogram de roşii poate fi cumpărat cu 12 lei, un kilogram de ardei dulci, de la 10 lei. Tot 10 lei sunt și vinetele iar castraveți costă cam 13 lei kilogramul.

PREŢ MEDIUL LEGUME ÎN PIEȚELE DIN CHIȘINĂU ROŞII -12 LEI ARDEI- 10 LEI CASTRAVEŢI – 13 LEI VÂNĂTĂ – 10 LEI Murăturile obținute prin fermentare sunt sbune pentru persoanele care nu au probleme de sănătate, având o mulțime de beneficii pentru organism. Se pot consuma lângă tocănițe, ciorbe și alte feluri gătite, dar se pot pune și în sandvișuri. Pentru cei cu anumite probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea, nu se recomandă consumul de murături.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter