Covid-19

China anunţă o relaxare la nivel naţional a restricţiilor sanitare împotriva COVID-19

post-img
COVID-19
Sursa foto: imagine simbol

China a anunţat miercuri o relaxare generală a restricţiilor sanitare împotriva COVID-19, autorizând unele cazuri pozitive să stea în carantină la domiciliu şi reducând recurgerea la teste PCR generalizate, informează Agerpres.

Potrivit noilor instrucţiuni dezvăluite de Comisia Naţională de Sănătate (NHC, cu valoare de minister), "persoanele infectate asimptomatice şi cazurile uşoare care pot fi izolate la domiciliu vor fi izolate astfel de manieră generală".

Aceasta este o schimbare radicală în raport cu norma în vigoare de aproape trei ani, care cerea ca orice caz pozitiv să fie plasat într-un centru de carantină.

De asemenea, China "va reduce şi mai mult anvergura testelor (de detectare) de acid nucleic, precum şi frecvenţa lor", în condiţiile în care până acum le cerea locuitorilor să se testeze de mai multe ori pe săptămână pentru a putea accede în orice loc public.

O altă noutate anunţată miercuri prevede că de acum încolo vor fi posibile deplasări dintr-o provincie chineză în alta fără a prezenta un test PCR negativ vechi de cel mult 48 de ore şi niciun test nu va fi solicitat nici la sosire.

Acest anunţ intervine la câteva ore după publicarea oficială de noi cifre îngrijorătoare pentru a doua economie mondială: în noiembrie, exporturile şi importurile Chinei s-au prăbuşit, sub efectul combinat al politicii sale de "zero COVID" şi al unei cereri anemice.

Această relaxare la nivel naţional a restricţiilor, care vine după relaxările anunţate în ultimele zile de mai multe oraşe şi provincii chineze, este de asemenea decretată la zece zile după declanşarea unui val de manifestaţii.

În circa zece oraşe din China, manifestanţi, majoritatea tineri, au protestat împotriva politicii sanitare aspre, unii cerând chiar demisia preşedintelui Xi Jinping.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter