Actualitate

Milioane de la Chișinău, acuzații de la Guţul

post-img
drum reabilitat în UTA Găgăuzia

Başcanul autonomiei găgăuze lansează din nou acuzaţii la adresa autorităţilor de la Chisinau. La un congres de la Comrat, organizat de susţinătorii fugarului Şor, Evghenia Guțul a acuzat Guvernul că ar bloca dezvoltarea economică a regiunii. Potrivit datelor oficiale, numai în ultimii doi ani, peste 150 de milioane de lei din bugetul de stat au fost investiţi în UTA Găgăuzia, pentru proiecte de infrastructură, apă și canalizare, energie regenerabilă, afaceri și turism.

Başcanul autonomiei găgăuze Evghenia Guţul, cercetată penal în dosarul finanţării ilegale a fostului partid Şor, a declarat că autoritățile centrale ar încerca să distrugă economic regiunea.

EVGHENIA GUŢUL, başcanul UTA Găgăuzia: 

„Ei (n.r- conducerea RM) adoptă legi care ameninţă bugetul şi care ucide economia regiunii. Autonomia are dreptul la o finanţare suficientă pentru a dezvolta infrastructura, educaţia, sănătatea şi economia”.

Investițiile din bugetul de stat pentru dezvoltarea Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia o contrazic însă. Doar în ultimii doi ani, au fost finanţate 10 proiecte în regiune, în valoare totală de 151 milioane lei. Pentru reparaţia drumurilor au fost alocate 73 de milioane de lei, pentru modernizarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă, 25 de milioane de lei. Iar peste 45 de milioane au fost investite de guvern pentru sprijinirea afacerilor locale.

FINANŢATREA PROIECTELOR PENTRU UTA GĂGĂUZIA


Finanțare prin programul „Satul European"  - 73 milioane de lei

Investiții în infrastructura de apă și canalizare   -    15 milioane de lei

Investiţii în staţiile de epurare şi îmbunătățirea alimentării cu apă  -  peste 10 milioane de dolari

Proiecte de energie regenerabilă  -  9,5 milioane de lei
Dezvoltarea economică și turistică  -  63 milioane de lei


DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvenului: 

„În ultima perioadă, deşi regiunea autonomă găgăuză nu contibuie la bugetul de stat, sute de milioane de lei au fost alocaţi pentru proiecte de infrastructură, şcoli, pensii şi alte contribuţii. În ultimii doi ani dacă luăm perioada 2022-2024, au fost 10 proiecte mari cu o valoare totală de 151 de milioane de lei, dar suplimentar la aceasta au fost 19 iniţiative  finanţate prin programul Satul European, cee ace demontează mitul că regiunea nu ar fi primit resurse”.

Potrivit Ziarului de Gardă, Comitetului Executiv al Evgheniei Guțul a decis reducerea bugetului autonomiei găgăuze pentru anul 2025. 

De exemplu, pentru finanţarea învăţământului, bugetul a fost redus cu peste 16 milioane de lei. S-au tăiat bani şi de la subvențiile acordate pentru achiziționarea locuințelor. Între timp, pentru întreținerea funcționarilor sau alocat peste 3,6 milioane de lei. Deputatul Alexandr Tarnavschi susţine că mai multe programe au fost reduse pentru că nu există surse suficiente de finanțare.


ALEXANDR TARNAVSCHI, deputat Adunarea Populară a UTAG Găgăuzia: 

„Bugetul UTA Găgăuzia, comparativ cu anul trecut, a crescut cu 6% la indicatorii generali, iar din punct de vedere al veniturilor proprii, bugetul central al regiunii a crescut cu 4%. Având în vedere rata inflației și structura internă a bugetului, se poate afirma că bugetul destinat dezvoltării a scăzut efectiv. Acele programe care au legătură cu infrastructură, dezvoltare, dimpotrivă, sunt cu 23 de milioane de lei mai puțin. În ce sectoare de cheltuieli există creștere? Creșterea s-a produs tocmai la întreținerea funcționarilor. Menținerea organelor de conducere ale autonomiei găgăuze a crescut cu 7%".

Unii experţi de la Chişinău spun că scopul declaraţiilor este unul politic.


ŞTEFAN BEJAN , expert al Comunității WatchDog: 

„Din nefericire, populaţia locală nu are acces la resurse informaţionale şi nici nu doreşte să aibă access. Acest lucru se datorează faptului că, în ultimii 30 de ani, regiunea repectivă a fost lăsată în brațele unei forte pro-ruse obscure care apără interesele Federaţiei Ruse. Prin crearea acestor animozităţi, acestor tensiuni cu Chişinăul, se încearcă, de fapt, mobilizarea electoratului găgăuz”.

MIHAI ISAC, analist politic: „Autorităţile de la Comrat controlate de oligarhul fugar Ilan Şor, înceatcă să forţeze autorităţile de la Chişinău să facă o serie de concesii. Din nefericire, populaţia locală nu are acces la  resurse informaţionale şi nici nu doreşte să aibă acces. Acest lucru se datorează faptului că, în ultimii 30 de ani, regiunea repectivă a fost lăsată în brazele unei forte pro ruse obscure care apără interesele Federaţiei Ruse”.

În ultimii zece ani, peste 40 de milioane de euro din fonduri europene au fost investite în UTA Găgăuzia, pentru diverse proiecte de dezvoltare a regiunii. Zeci de grădiniţe, şcoli dar şi alte instituţii publice au fost renovate, iar în casele multor locuitori a ajuns apa potabilă sau energia alternativă. Cu toate acestea, găgăuzii aleg apropierea de Rusia, pe fundalul propagandei de acolo, prin care se critică Europa şi se trece sub tăcere faptul că ţările vestice sunt cele care le îmbunătăţesc, de fapt, condiţiile de viaţă.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter