Actualitate

Alertele cu bombă rămân în atenția autorităților

Alerte cu bombă
Sursa video: TVR MOLDOVA

Autorităţile schimbă strategiile în cazul alertelor cu bombă. Noile protocoale prevăd ca intervenţia forțelor speciale în aşa fel încât să nu ceeze disconfort cetăţenilor. Șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață, a declarat intr-o emisiune că depistarea autorilor alertelor false, este complicat deoarece anunțurile din ultima perioadă au fost lansate pe email.

Şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate susține că alertele teroriste false sunt generate de un grup mare de persoane, iar unele nu sunt de pe teritoriul Republicii Moldova. Din acest motiv s-au modificat strategiile de intervenție și control la instituţiile pretins minate, pentru a deregla cât mai puțin activitatea acestora.


ALEXANDRU MUSTEAŢĂ, şef, Serviciul de Informaţii şi Securitate: "Mergem pas cu pas, din locație în locație, contactând colegii din alte țări pentru a colecta date ca să vedem unde este punctul final În același timp, încercăm să revizuim protocoalele de acțiune, pentru că verificarea unei clădiri de trei ori pe zi nu este cel mai eficient lucru, iar în cazul Aeroportului au fost create foarte multe incomodități. Acum noi revizuim protocolul."

Șeful Sis sustine că alertele false se fac cu intenţia, inclusiv de a testa capacitățile de intervenție a instituțiilor statului.

ALEXANDRU MUSTEAŢĂ, şef, Serviciul de Informaţii şi Securitate: "Noi avem mai multe ipoteze, mai multe piste pe care mergem Printre care și testarea capacităților noastre sau să ne țină ocupați, sau să dea mai multe motive presei să scrie, sunt diferite opţiuni."

În cazul Aeroportului Chişinău, autorităţile au dispus patrularea continuă a echipelor Inspectoratului Național de Securitate Publică şi al Carabinierilor. A fost redusă şi intervenţia forţelor de ordine iar statul reuşeşte să salveze mii de lei. Ingrijorările însă rămân.

"Nu-mi fac griji pentru că sunt provocări. (reporter) - Dar nu v-ati gândit că vă poate fi anulat zborul din cauza alertelor cu bombă? – Anulat nu, dar dacă va fi o întârziere nu e straşnic. Sigur sunt provocări, nu e nimic altceva."

"Nu cred, asta toată e politică, nu cred ca să fie totul real, cineva joacă cu toată sistema aceasta."

"Cu grijă am stat, dar suntem încrezuţi în siguranţa Republicii Moldova şi credem că totul o să fie bine până la urmă. Scanerele de la intrare sunt binevenite şi toate schimbările în poliţă unde mai puţini oameni se permit şi în interior cred că tot ar ajuta cu aceste alerte. Mai puţini oameni, vedem poliţie pe oriunde şi asta ne dă mai multă siguranţă."

"Trebuie să fie întreprinse măsuri. Noi suntem din Ucraina, deja ne-am obişnuit. Avem bombe toată ziua. Desigur, mai bine să ia măsuri, deoarece ei tot sună, sună şi oricum întreprind ceva."

Conform legii, autorii alertelor cu bombă riscă până la doi ani de inchisoare dar Ministerul Afacerilor Interne propune majorarea pedepsei pînâ la 5 ani sau amenzi de la 50 de mii de lei până la 150 de mii de lei.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter