Social

Cum a fost sărbătorită la Soroca, Înălțarea lui Iisus Hristos

video

Creștinii ortodocși celebrează astăzi Înălțarea lui Iisus Hristos. Sărbătoarea mai este numită în popor şi Ispas şi e marcată la 40 de zile de la Paşte. De astăzi şi până la Duminică Mare, creștinii se salută cu Hristos S-a Înălțat şi răspund cu Adevărat S-a Înălțat.

De Înalţarea Domnului, gospodinele coc pască şi cozonaci şi vopsesc ouă, exact ca în ziua de Paşte. În unele localităţi, astăzi, sunt pomeniţi morţii. Olga și Serghei Gherghiligiu au sfinţit un coş plin cu bunătăţi, pe care le-au dat de pomană de sufletul eroilor necunoscuți, înmormântați în cimitirul eroilor din satul Stoicani.


OLGA GHERGHILIGIU locuitoarea oraşului Soroca: „Astăzi, paşii noştri s-au îndreptat spre Biserica Neamului acolo unde îmblânzim sufletele. Din moşi strămoși, am păstrat această tradiţie frumoasă de a coce sfânta pască, de a vopsi ouăle roşii. 


Înălţarea Domnului reprezintă ultimul​ eveniment din viaţă pământească a lui Iisus Hristos.​ Preoţii spun că, după Înviere, Mântuitorul s-a arătat apostolilor, timp de trei zile, după care s-a înălțat la cer, de față cu ei.


SORIN HULUȚA paroh: „E o sărbătoare plină de lumină, o sărbătoare la polul opus naşterii domnului nostru Iisus Hristos pentru că se încheie activitatea Domnului pe pământ, ridicându-se în văzul apostolilor, mucenicilor şi a mulţimii adunate pe muntele Măslinilor la cer acolo de unde a promis că ne va trimite mângâietor.”


 Înălțarea Domnului e una dintre cele 12 sărbători împărăteşti din calendarul creştin-ortodox.​

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter