Justiție

Imunitatea deputaților suspectaţi de corupție ar putea fi ridicată fără acordul Parlamentului

Imunitate parlamentară
Sursa video: TVR MOLDOVA

Imunitatea deputaților suspectaţi de corupție, trafic de influență, abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare de bani ar putea fi ridicată fără acordul Parlamentului. Un proiect de lege în acest sens a fost votat, în prima lectură, în Legislativ.

Proiectul prevede modificarea  articolului 70 din Constituție, care stipulează că "deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului". După modificarea acestui articol, încuviințarea Parlamentului pentru reținerea, arestarea, percheziționarea sau trimiterea în judecată nu va fi necesară în cazul infracțiunilor de corupere activă sau pasivă, trafic de influență, exces sau abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălarea banilor.

VASILE GRĂDINARU deputat PAS: „Parlamentul a fost împânzit de hoți. Ei percepeau această instituție nu ca pe una în care se votează legi, ci unde se construiesc  scheme de corupție și se ascunde de răspundere penală pentru infracțiuni de corupție. Haideţi să arătăm adevărata noastră faţă, să dezlegăm mâinile Procuraturii Generale să le așternem hoților un covor roșu la pușcărie."

Fracţiunea Partidului "ȘOR" a anunţat că susține această modificare a Constituției.

MARINA TAUBER deputat, PP "Şor": „Fracțiunea PP ȘOR va vota acest proiect de lege. Totodată, noi vom veni cu amendamente pentru lectura a II. Continuăm să credem că o să fie corect ca imunitatea deputatului să fie anulată în întregime și nu doar parțial”

OLESEA STAMATE  preşedinte, Comisia Juridică, numiri şi imunităţi: „Acest proiect, dacă ne uităm la modul practic, nicidecum nu este orientat împotriva oricăror din reprezentanţii opoziţiei.”

TEXT  Deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au declarat că nu vor vota acest proiect şi că o astfel de iniţiativă ar trebui avizată şi de partenerii externi.

VLAD BĂTRÎNCEA vicepreşedinte al Parlamentului, deputat BCS: „Noi nu putem modifica Constituţia ca un joc. Este o lege supremă şi există angajamente în cadrul Consiliului Europei şi trebuie să fie un aviz al Comisiei de la Veneţia.  Acest lucru este un show politic, la sigur nu văva furniza rezultate politice ori electrorale.”

VLADIMIR VORONIN  deputat BCS: „Eu voi fi foarte laconic. Chestia asta, în opinia mea, seamănă a fi o afacere între PAS și Șorovțî (n.r. deputații din Partidul Șor).”

LILIAN CARP deputat PAS: „Acest proiect de lege provoacă pentru unii fiori, pentru alţii zâmbete. Prin Parlament au trecut hoți de toate culorile, de diferite genuri, înălțime și kg. Cumva se credeau invincibili, zeii Olimpului, intrând aici se ascundeau după imunitate parlamentară.  Stimate deputat din Parlamentul RM, cel din trecut, actual şi viitor, nu mai fi corup, nu mai fă trafic de influenţă, fii un om cinstit şi viaţa va merge înainte.”

Proiectul a fost votat, în primă lectură, de 64 de deputaţi, 60 din fracţiunea PAS şi 4 din fracţiunea "Şor".

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter