Cultură

Pentru a-i susţine pe refugiații din R. Moldova, ONU a organizat un concert la Muzeul Naţional de Istorie din Chișinău

Concert pentru refugiați
Sursa video: TVR MOLDOVA

Ziua Mondială a Refugiatului e trăită mult mai instens şi a căpătat o altă semnificaţie de la începutul războiului ruso-ucrainean. Pentru a-i susţine pe refugiații în Republica Moldova, Organizaţia Naţiunilor Unite a organizat un concert la Muzeul Naţional de Istorie din Chișinău. Soţia ambasadorului Ucrainei, Olesya Shevchenco, a cântat și ea câteva melodii, inclusiv în limba română.

La concertul organizat în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei au participat, pe lîngă diplomați, și artişti refugiați din Ucraina.

Excelenţa Sa, MARKO SHEVCHENCO, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova: „În special după  declanşarea războiului în plină scară, din 24 februarie, această zi are o semnificaţie directă pentru noi, pentru că în afara ţării pentru că în afara ţării se află mai mult de 6 milioane de ucraineni, mai mult decât 7 milioane de ucraineni sunt refugiaţi în Ucaina. Dar sperăm că în scurt timp, această zi să fie doar o istorie.”

Solista de opera, Olga Gornîh, este din Lvov şi din cauza războiului s-a refugiat în Republica Moldova.

OLGA GORNÎH refugiată, Ucraina: „Este viaţa mea, este deosebit de plăcut şi este şi mai plăcut să cânt muzică ucraineană pe pământul moldovenesc. Ziua Refugiatului este o zi extrem de importantă, pentru că aceasta trebuie mediatizată în toată lumea, despre aceasta trebuie să se audă, oamenii trebuie să cunoască.”

MARINA BASCURT refugiată, Ucraina: „Este foarte greu, simt o durere pentru poporul meu. Aş vrea să mulţumesc poporului Republicii Moldova pentru că ne-a primit atât de călduros. Cum a spus şi prim-ministrul vostru, sunteţi o ţară mică, cu o o inimă foarte mare.”

De la începutul războiului, Republica Moldova a găzduit peste jumătate de milion de refugiaţi. Peste 77 de mii de oameni au rămas în Basarabia.

col. ADRIAN EFROS șeful Centrului Unic de Gestionare a Crizei: „Fluxul de refugiaţi este într-o uşoară scădere, avem traversări atât pe frontiera de intrare, atât pe frontiera de ieşire, spre ţările Uniunii Europene, atât şi spre Ucraina, oamenii se întoric înapoi, în zonele mai puţin afectate de război.”

MARCEL SPĂTARI ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Meritul cel mai mare este al comunităţii, societăţii şi voluntarilor. Astăzi mai mult  de 95 la sută din refugiaţi sunt găzduiţi de familii de moldoveni, sau şi-au găsit locuinţe pe cont propriu.”

Ziua Mondială a Refugiaților celebrează în fiecare an puterea și curajul oamenilor care au fost forțați să-și părăsească țara din cauza conflictelor sau persecuțiilor, ca să rămână în viață.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter