În Republica Moldova, una din cinci femei este victimă a hărțuirii sexuale la locul de muncă, conform unui raport al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare. În lipsa unor sancţiuni clare, puține cazuri ajung în instanță. Pentru a combate această problemă, în perioada 1 și 30 aprilie, la Chişinău, se va desfășura Campania Națională "Împreună spunem NU hărțuirii sexuale".
Psihologii spun că se consideră hărțuire sexuală atunci când cineva face o remarca despre corpul, îmbrăcămintea sau aspectul altcuiva, sunt adresate întrebări despre viața sexuală, se fac glume sau comentarii jignitoare de natură sexuală sau cineva este atins împotriva voinței. În majoritatea cazurilor, hărțuitorii sunt bărbati, arată datele statistice.
GABRIELA SULEAC, jurnalist TVR Moldova: Datele statistice arată ca 20% dintre femeile din R. Moldova sunt supuse unor forme subtile de hărțuire sexuală la locul de muncă. Iar 4 la suta - unor forme severe de hărţuire. Aceleaşi date mai arată că unul din cinci studenti ajunge victima unor astfel de abuzuri.
Deși sunt date alarmante, aproape 60% dintre victimele hărțuirii sexuale nu raportează incidentele, din ruşine, de cele mai multe ori.
NATALIA COVRIG, director executiv, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare: Trăim într-o societate în care blamarea şi presiunea socială este foarte mare. Mai mult observăm şi acest lucru este demonstrate statistic prin date că cel mai adesea persoanele care s-au confruntat cu anumite forme de hărţuire sexuală, au fost blamate pentru cee ace li s-a întâmplat. Din păcate aceste steriotipuri existente pun vin ape victimă.
Chiar și atunci când cazurile sunt raportate, puține ajung în instanță. Lipsa sancțiunilor graduale pentru formele non-penale de hărțuire sexuală favorizează amplificarea fenomenului și scapă agresorii de răspundere.
GREORGHINA DRUMEA, consilier juridic, Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare: Pentrul anul acesta au fost adoptate doar 12 sentinţe dintre care nouă de condamnare, una de achitare şi două cazuri au fost închise. Ţinând cont cât de amplu e fenomenul hărţuirii sexuale inclusiv grave, am văzut şi multe cazuri în presă, aceasta este o cifră foarte mică.
Începând cu acest an, angajatorii care nu iau măsuri pentru prevenirea și soluționarea cazurilor de hărțuire sexuală vor fi penalizați. Amenzile pentru persoanele fizice variază între 3.000-4.200 lei și între 10.500-13.500 lei pentru angajatori. În luna aprilie, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare desfăşoară Campania Națională "Împreună spunem NU hărțuirii sexuale".
REPORTER: GABRIELA SULEAC
Imagine: Dumitru Lupu