Un studiu realizat de UNICEF arată că doar 30% dintre mame continuă să alapteze copiii cu vârste între 12 si 23 de luni, iar mai mult de jumătate dintre ele au oferit mâncare nesănătoasă copiilor la vârste între 6 şi 23 de luni. Alte concluzii ale studiului "Cunoștințele și practicile de alimentație a sugarilor și copiilor mici în Republica Moldova" au fost prezentate astăzi la Chişinău.
Studiul a fost realizat în perioada octombrie- decembrie 2024 pe un eşantion de peste 1200 de respondenţi, părinţi ai copiilor de până la doi ani. Rezultatele arată că anul trecut, aproape jumătate dintre copii au fost alăptaţi exclusiv în primele 6 luni de viaţă. E o creştere cu 13% fata de anul 2012. Totuşi, ţinta globală, de peste 50%, nu a fost atinsă.
ALĂPTAREA COPIILOR DE PÂNĂ LA 6 LUNI 2012 36,4%
2024 49%
Din păcate, proporţia copiilor alăptaţi la vârsta de un an s-a redus de peste 3 ori în 2024, în comparaţie cu 2012. Doar 5% dintre copii mai erau alăptaţi la vârsta de doi ani în 2024 în comparaţie cu peste 12% în 2012.
ALĂPTAREA COPIILOR DE 1-2 ANI 1 an 2 ani 2012 48,4% 12,2% 2024 15% 5% Studiul UNIcEF mai arată că majoritatea mamelor şi îngrijitorilor nu conştientizează efectele dăunătoare ale alimentaţiei nesănătoase. Acest tip de hrană este foarte frecventă printre copii cu vârsta de 6-23 de luni. Aproape 6 din 10 copii au consumat băuturi îndulcite cu zahăr şi produse alimentare nesănătoase.
ALIMENTAŢIA NESĂNĂTOASĂ LA COPII Băuturi îndulcite cu zahăr 58%
Produse alimentare nesănătoase 56% IRINA LOGHIN, coordonator programe de sănătate, UNICEF Moldova: „Scopul acestui studiu a fost de a avea o mai bună înţelegere despre practicile alimentare aplicate de părinţi sugarilor şi copiilor de până la doi ani, de asemenea, pentru a identifica aspectele ce necesită îmbunătăţiri la nivel de politici, la nivel de sistem, la nivel de comunitate şi chiar în domeniul cercetării. ”
Una dintre cele mai mari provocări este lipsa de reglementări în vederea protejării alăptării față de marketingul agresiv. Tacticile promoţionale, de multe ori sunt concepute pentru a submina încrederea mamelor în alăptare.
MAHA DAMAJ, reprezentantă UNICEF: „Marketingul global bombardează părinţii cu tot felul de produse procesate, gustări pline cu zahăr, promiţându-le comoditatea. Şi, din păcate, Republica Moldova nu este o excepţie. Aici, copiii consumă dulciuri, crenvuşti, chipsuri şi băuturi îndulcite carbogazoase în ritmuri alarmante.”
GALINA OBREJA, conferenţiar universitar, USMF: „Ar fi bine ca mamele atunci când îşi doresc să se informeze ce e bine pentru copil şi ce nu este, să apeleze la lucrătorii medicali, medic de familie, medic pediatru. Apelarea la sursele de pe internet, care sunt de regulă surse care promovează anumite interese nu sunt cele mai potrivite.”
Potrivit medicilor, laptele matern este o sursă importantă de energie, nutrimente şi alte substanţe biologice active pentru copiii de vârstă mică. El previne un şir de boli netransmisibile la copii şi are efect de protecţie a organismului. Studiul UNICEF are o eroare de plis-minus 2,9%.
REPORTER: MĂDĂLINA COCIU