Politic

Financial Times: Candidatura lui Călin Georgescu la preşedinţie va fi probabil respinsă

post-img
Călin Georgescu

Dacă România va formula acuzații împotriva lui Georgescu, își va „apăra suveranitatea”, a declarat un oficial, adăugând că administrația de la București este îngrozită de sprijinul pe care îl primește din partea SUA, scrie Financial Times.

Cu câteva luni în urmă, Călin Georgescu era un ultranaționalist marginal cunoscut de puțini oameni chiar și în România.

Astăzi, el se află pentru a doua oară în fruntea competiției prezidențiale din țară, beneficiind de sprijinul activ nu doar al Moscovei, ci și al Washingtonului.

Cu sprijinul vocal al lui JD Vance, Elon Musk și al serviciilor de informații ale președintelui rus Vladimir Putin, Georgescu a devenit simbolul suprem al felului în care, prietenia dintre Moscova şi administrația Trump îi lasă în paragină pe vechii aliați europeni.

„Mă identific total cu ceea ce spune Trump”, a declarat Georgescu pentru Financial Times în decembrie, înainte ca votul să fie anulat. „Vreau să am un parteneriat foarte puternic cu SUA”, a spus el, lăudându-l în același timp pe Vladimir Putin, al cărui «patriotism» a spus că încearcă să îl imite în România, notează TVR Info.

Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut, pe care Curtea Constituțională a României le-a anulat, afirmând că a beneficiat probabil de o campanie ilegală coordonată de Moscova.

Călătoria lui Georgescu de la inginer la politician de extremă dreapta, teoretician al conspirației Covid și senzație pe rețelele de socializare i-a determinat pe unii politicieni din țara sa să sugereze legături durabile cu poliția secretă din perioada comunistă și cu Rusia.

Crin Antonescu, un candidat comun al partidelor din coaliția proeuropeană la alegerile prezidențiale din mai, l-a numit o „fantomă” a temutei agenții de spionaj a României din timpul războiului rece, Securitatea.

„Este o fantomă a fostei Securități, are discursul Securității, are probabil sprijinul fostei Securități”, a declarat Antonescu luna trecută. „Este absolut rușinos ca la 35 de ani după o revoluție împotriva comunismului și împotriva Securității, să ne confruntăm acum cu un miraj uriaș și cu o minciună”.

Rusia și-a exprimat sprijinul pentru Georgescu, care neagă acuzațiile potrivit cărora campania sa a fost sprijinită de Moscova. Politicianul român intenționează să candideze din nou în luna mai și se află în prezent în fruntea sondajelor de opinie, cu aproximativ 40 la sută din susținere.

Agenția rusă de informații externe SVR a declarat marți că o anchetă penală românească, lansată împotriva lui Georgescu săptămâna trecută, face parte din „războiul Europei împotriva liderilor anti-sistem care sunt susținători declarați ai președintelui american Donald Trump”.

În ciuda presiunilor exercitate atât de SUA, cât și de Rusia, Bucureștiul pare hotărât să-l împiedice pe „suveranistul” autodescris în vârstă de 62 de ani să candideze. Două persoane familiarizate cu situația au declarat pentru Financial Times că este posibil ca această candidatură la președinție să fie respinsă din cauza anchetei penale.

Acuzațiile împotriva lui Georgescu includ infracțiuni grave, cum ar fi încercarea de a submina ordinea constituțională cu ajutorul grupurilor fasciste, ceea ce atrage după sine o potențială pedeapsă cu închisoarea de peste 10 ani. Când a părăsit tribunalul unde a fost dus pentru interogatoriu, Georgescu a făcut un salut nazist.

Contactele sale cu cetățeni ruși, inclusiv cu adeptul unei linii dure pro-război, Alexander Dugin, nu fac în prezent obiectul anchetei penale, a declarat un înalt oficial român.

Dacă România va formula acuzații împotriva lui Georgescu, își va „apăra suveranitatea”, a declarat oficialul, adăugând că administrația de la București este îngrozită de sprijinul pe care îl primește din partea SUA.

Călin Georgescu şi Alexander Dugin

Georgescu a negat că ar fi beneficiat de vreun ajutor din partea Moscovei. Dar el a recunoscut că l-a cunoscut și s-a întâlnit cu Dugin, care a pledat pentru ca Rusia să atace Ucraina cu mult înainte de invazia la scară largă a Moscovei în 2022.

„Îl cunosc pe Dugin, bineînțeles că îl cunosc”, a declarat Georgescu la Realitatea TV în decembrie. „L-am întâlnit o dată la Viena, iar apoi cu alte persoane”.

Dugin l-a descris pe Georgescu drept un „politician remarcabil”. El a declarat pentru Antena 3 CNN din România în decembrie: „El este împotriva globalismului, împotriva agendei liberale, este un patriot român, ortodox convins, tradiționalist, conservator. Pentru Rusia, este mult mai ușor să trateze cu un astfel de politician decât cu oricine altcineva”.

Povestea de viață a lui Georgescu este plină de lacune și detalii opace, potrivit a patru persoane care i-au urmărit cariera.

După absolvirea facultății în 1986, când România era condusă de dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu, Georgescu a declarat că „a dobândit experiență suplimentară prin misiuni în Marea Britanie și SUA”, potrivit unui CV pe care l-a postat online.

În timpul regimului Ceaușescu, permisiunea pentru călătorii în străinătate – în special „misiuni” în țările occidentale – era strict controlată de poliția secretă a țării

„Când cineva era trimis în străinătate pentru a câștiga experiență, era mai întâi recrutat”, a declarat Hunor Kelemen, președintele partidului de etnie maghiară UMDR, care face parte din guvernul de coaliție de la București. „Ei puteau călători doar cu binecuvântarea Securității. Iar întreaga carieră post-comunistă a lui Georgescu arată că el a devenit parte a establishmentului.”

Georgescu nu a răspuns la solicitările de comentarii.

În anii 2000, Georgescu a trăit mai ales în Austria, unde a cumpărat proprietăți și și-a întemeiat o familie. Între 2010-2012 a deținut un rol neremunerat de raportor la ONU, iar între 2013 și 2016 a condus filiala europeană a Clubului de la Roma, un think-tank fondat în timpul Războiului Rece care includea oameni de știință sovietici, discutând probleme precum sustenabilitatea și schimbările climatice.

Opiniile sale au devenit mai radicale și conspiraționiste în timpul pandemiei Covid-19, când s-a opus mandatelor de vaccinare și blocajelor. În clipurile sale de pe rețelele de socializare, el citează adesea Biblia, cultura pop și liderii fasciști ai României, făcând în același timp afirmații aberante conform cărora băuturile carbogazoase sunt umplute cu „nanocipuri” sau că Covid nu există deoarece „nimeni nu l-a văzut”.

El s-a întors în România în 2021 și, potrivit procurorilor, în scurt timp s-a organizat cu extremiști de dreapta pentru o candidatură prezidențială în 2024 sub motto-ul campaniei „apă, hrană, energie”.

Întrebat dacă Georgescu ar fi putut fi un fost agent al serviciilor secrete, CNSAS a declarat că nu a găsit nicio dovadă a recrutării sale. Arhivele nu sunt însă exhaustive cu privire la toți agenții regimului comunist.

„Nu există informații despre Georgescu în arhive”, a declarat vicepreședintele CNSAS Mădălin Hodor. Dar, a adăugat Hodor, asta nu înseamnă că Georgescu nu a fost folosit ca un activ după căderea comunismului.

„El este exact genul de activ pe care serviciile secrete ruse l-ar folosi”, a spus Hodor, subliniind că multe dintre opiniile lui Georgescu, inclusiv cu privire la războiul din Ucraina, se aliniază cu Kremlinul.

Corneliu Bjola, profesor român de diplomație digitală la Universitatea Oxford, a declarat că legătura cu Dugin – care a fost supus sancțiunilor SUA și UE din 2015, respectiv 2022 – spune multe.

„Cine se întâlnește cu Dugin? Nu o dată, de două ori”, a spus Bjola. „Este foarte dificil să ajungi la Dugin. Probabil că a trebuit să treacă prin serviciile de securitate ruse”.

În timp ce guvernul român încearcă să traseze un curs, un oficial occidental a declarat că acum „luptă pe două fronturi”, având în vedere operațiunea de informare a SUA în sprijinul lui Georgescu.

Luna trecută, vicepreședintele american JD Vance a declarat la Conferința de Securitate de la Munchen că „România a anulat direct rezultatele alegerilor prezidențiale pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor săi continentali”.

Agenția de spionaj a Rusiei a repetat săptămâna aceasta această afirmație, susținând că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a jucat un „rol-cheie” în anularea votului și a „cerut autorităților actuale de la București să îi interzică lui Georgescu” să candideze din nou. Un purtător de cuvânt al Ursulei von der Leyen a declarat că a fost „o acuzație falsă și inconsistentă”.

Directorul pentru informații naționale al SUA, Tulsi Gabbard, a declarat că România este un exemplu al modului în care aliații europeni „subminează democrația” și „nu ascultă vocile oamenilor”, în timp ce consilierul lui Trump și proprietarul X, Elon Musk, l-a descris pe judecătorul de top de la Curtea Constituțională a României, care a anulat votul, drept un „tiran”.

Când Georgescu a fost dus la interogatoriu, Musk a scris pe X: „Tocmai au arestat persoana care a câștigat cele mai multe voturi în alegerile prezidențiale din România. Asta e o porcărie”.

În timp ce Bucureștiul continuă ancheta asupra candidatului de extremă-dreapta, rivalul său Antonescu a declarat că este în favoarea candidaturii lui Georgescu pentru ca acesta să poată fi învins la urne.

Hodor a spus că Georgescu a fost o „hologramă a serviciilor secrete rusești”. El a adăugat: „Dacă arată ca o rață, merge ca o rață, ciripește ca o rață – atunci este probabil o rață”.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter