Social

Au înflorit trandafirii, iar gospodinele culeg florile pentru a face dulceață. Care sunt cele mai bune soiuri pentru o reţetă perfectă

Au înflorit trandafirii, iar gospodinele culeg florile pentru a face dulceață. Care sunt cele mai bune soiuri pentru o reţetă perfectă

Sezonul trandafirilor pentru dulceață este în toi. Deşi suprafeţele cultivate s-au redus considerabil în ultimele decenii în Republica Moldova, unii agricultorii şi-au propus să readucă la viaţă această îndeletnicire.

Victor Melnic din satul Dobrogea, comuna Sîngera, are aproape două mii de metri pătrați plantați cu trandafiri de Damasc, cel mai renumit soi folosit la dulceață sau ceai.

VICTOR MELNIC, agricultor: "Noi preconizăm de a recolta în jur de 500 de kilograme. Aceste flori vor fi produse sau uscat, sau la dulceţuri sau la producerea de siropuri şi expuse pe tejghelele pieţelor autohtone."

Dintr-o tufă de trandafiri de Damask se obțin cam două kilograme de dulceață. Deşi este o plantă benefică întregului organism, ea este aproape dată uitării.

VICTOR MELNIC, agricultor: "Pe timpuri în Republică se cultivau, dacă vorbim de plante aromatice în jur de 2020 de hectare, cu trandafir erau în jur de 57 de hectare. Astăzi din cele 57 de hectare, au mai rămas în jur de 10 hectare."

Dulceața de trandafiri combate oboseala, este un tonic digestiv foarte bun care ajută la stimularea apetitului și îmbunătățește digestia. Este o solutie excelentă pentru energizare si un calmant pentru durerile abdominale. Este un puternic antidepresiv iar insomnia sau depresia pot fi si ele indepărtate cu usurintă.

LUMINIŢA SUVEICĂ, medic nutritionist: "În primul râd ajută la la viroze deoarece conţine vitamina C şi îmbunătăţeşte sistemul imunitar. Ajută la digestie. De asemnea poate să ajute la tratarea stomatitei, a rănilor în gură, ca dizinfecţie şi chiar ca tratament."

În pieţele din Republica Moldova un kilogram de petale de trandafiri, se vinde cu 80 de lei.

"Prima data am ieşit cu dânsa. Încă lumea nu ştie că ea e gata. – La ce preţ kilogramul? – E 80 de lei."

"Mulţi o iau pentru dulceaţă, pentru ceai. De exemplu petala se curăţă bine şi rămâne muguraşul acesta şi îl pune la uscat. ÎI pui nişte floare de tei, pojarniţă."


"Când noi eram copii şi făceau mâncam cu mare plăcere. Tratafirul are un miros foarte şi e gustos – Iar acum?  -E cam scump la preţ."

Bulgaria, Turcia, Franta sau India sunt printre țările în care trandafirul de damask este cultivat pe suprafete mari pentru productia uleiurilor folosite in industria farmaceutică și a parfumului.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter