IaMania

,,Strugurașii" cultivă dragostea de neam. Petrece o zi de duminică cu mândr(IE)!

IA MANIA
Sursa video: TVR MOLDOVA

Continuăm să descoperim oameni frumoși, care au ceva de zis și de transmis prin ceea ce fac. Revenim la Ustia şi de această dată facem cunoștință cu membrii Ansamblului ,,Strugurașii". De la mic la mare, cu toții știu un lucru – tradițiile din străbuni nu au cum să fie uitate, pentru că ele ne identifică ca neam și ca o singură națiune – românească. Urmează povestea lor, dar nu uităm că în această duminică ne vedem la grandiosul festival IA MANIA, ce va avea loc în localitatea Holercani. TVR MOLDOVA este partener media general al evenimentului.

Cu un repertoriu de cântece culese din străbuni, ,,Strugurașii" din satul Ustia te așteaptă să cânți împreună cu ei la grandiosul festival IA MANIA. O doză de autenticitate – asta îți promite acest grup de oameni talentați și deosebiți.

Tanti Dora a fost plecată mai bine de 40 de ani din țară. Dorul de casă, de tradiții și de oamenii de aici au măcinat-o în tot acest răstimp, așa că a revenit acasă. Iar de aproape 20 de ani își alină sufletul cu cântecele din străbuni în cadrul ansamblului folcloric Strugurașii. 

Lucrurile frumoase, desprinse din suflet - prind rădăcini. Strugurașii mai mici ai ansamblului au demonstrat acest lucru. Copiii care promovează valorile neamului nostru sunt speranța zilei de mâine.

Numără toate câte 11, 12 ani, dar vorbesc cu multă dragoste față de obiceiurile transmise din generaţie în generaţie. 

Fiecare localitate se mândreşte cu oameni buni și primitori, iar în ansamblu – cu toții promovează ceea ni s-a lăsat moștenire de la străbuni – tradițiile și obiceiurile care ne identifică ca neam. 

Cea mai mare răsplată? Atunci când oamenii așteaptă cu sufletul la gură să-și etaleze munca și să vină în fața noastră cu ceea ce știu ei de-o viață: cântecele de pe timpuri, dansul săltăreț pe care-l jucau cândva în sat, bucatele din cuptor gătite cu atâta migală și cu mărinimia pe care o găsești doar la sate. Avem prin ce să ne distingem și să fim mândri de cine suntem. 

Vino duminică să cunoști ospitalitatea oamenilor de lângă Nistru! Vino la IA MANIA!

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter