Actualitate

Reguli noi în transportul public din Chișinău

Reguli noi în transportul public
Sursa video: TVR MOLDOVA

De la 1 septembrie, primăria a decis să scoată pe traseu mai multe mijloace de transport public. Vor circula şi microbuze chiar dacă cele mai multe dintre ele urmau să fie interzise din cauza uzurii. Termenul lor de exploatare a fost însă prelungit până în ianuarile 2023.

Pe străzile din Chişinău vor circula 336 de autobuze, cu 57 mai multe decât în perioada de vară. Va fi suplimentat şi numărul de autobuze, de la 116 la 122.


"Este necesar pentru că copii o să circule, o să plece la grădiniţă, la şcoală, şi au nevoie. Cât mai multe troleibuze şi autobuze, asta e necesar."


"O să fie normal dacă o să fie mai multe, o să circule mai des, şi nu va sta lumea să aştepte în staţie."



NICOLAE BOICO, reporter TVR: "Călătoria cu troleibuzul este un fel de loterie pentru cei care aleg să circule cu transportul public în Chisinau. Doar o parte dintre vehiculele electrice este dotata cu sisteme de aer condiționat, iar situația nu se va schimba radical nici din 1 septembrie."


Din cele 332 de troleibuze care vor ieşi pe traseu, doar 125 au aer condiţionat. 20 dintre ele au o vechime de 20 de ani. Situaţia este ceva mai bună la Parcul Urban de Autobuze.


VITALIE MIHALACHE, şef, Direcţia generală transport public: "Dacă vorbim de autobuze, avem o vârstă medie de aproximativ 6 ani. Toate sunt dotate cu aer condiţionat."


Din cele 145 de microbuze care circulă în Chisinau, cele mai multe sunt într-o stare deplorabilă. Unele au si peste 3 decenii, iar de confort şi siguranţă, nici nu poate fi vorba.


"Aveţi climatizor?

- Glumiţi?

- Nu.

- Vorbesc serios.

- Nu aveţi?

- Nu.

- Ferestrele se deschid?

- Nu, dar avem trapă.

- Şi este răcoare.

- Simţiţi, cred eu."


"Ca în saună.

- Ce vă salvează?

- O hârtie. Facem vânt un pic."


Microbuzele învechite urmau să fie scoase din uz de la 1 septembrie în baza unei decizii privind noile standarde de calitate în transportul public municipal. Termenul însă a fost extins.


VITALIE MIHALACHE, şef, Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie: "Acest punct a fost amânat până la 1 ianuarie 2023 din motivul unui dialog care a fost dus cu transportatorii şi în situaţia în care aceştia s-au arătat gata să modernizeze capacităţile lor, sau de modernizarea a unităţilor de transport. A fost solicitatată amânarea posiblitatea intrării în vigoare."


De la 1 septembrie intră in vigoare noi standarde de calitate a transportului public. Nu vor mai putea circula autobuze mai vechi de 15 ani, și troleibuze mai vechi de 20 de ani. O parte dintre unităţile de transport trebuie dotate obligatoriu cu sisteme de aer condiţionat. Lungimea minimă a unităților de transport va fi de șapte metri și jumătate, iar înălțimea de 3 metri.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter