Actualitate

Președintele CA, despre suspendarea licenței de emisie a celor 6 posturi TV: Problema era de proprietate și de felul în care s-a reflectat războiul din Ucraina

post-img
Liliana Viţu, președintele Consiliului Audiovizualului
Sursa foto: captură de ecran

Liliana Viţu, președintele Consiliului Audiovizualului din R. Moldova a declarat în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR Moldova că în cadrul monitorizării mai multe posturi TV din R. Moldova au fost sancționate de CA, însă aceste șase posturi care au rămas fără licență de emisie problema era de proprietate și de felul în care s-a reflectat războiul și controlul exercitat asupra acestor posturi.

Liliana Viţu, președintele Consiliului Audiovizualului: „Nu doar aceste posturi au fost sancționate. Practic toate posturile care au fost supuse monitorizării acolo unde au arătat rapoartele, au fost sancționate, de la stânga la dreapta. Nuanțarea care se impune este că odată cu suspendarea licenței acestor posturi nu a rămas R. Moldova fără presă critică și nici fără presă de limbă rusă. Un post din cele suspendate practic emitea în limba română. Nu prea avea conținut rusesc, acolo problema era de proprietate și de felul în care s-a reflectat războiul și controlul exercitat asupra acestor posturi.”

Petru Macovei, directorul Asociației Presei Independente:„Să nu uităm de acest context al războiului și al pericolului pentru securitatea națională a R. Moldova care era reflectat prin aceste posturi de televiziune care transmiteau narațiunile propagandei pro Kremlin, totodată transmiteau și se încerca prin intermediul și din partea proprietarilor acestor posturi de televiziune și toate încercările de destabilizare se transmiteau inclusiv prin intermediul acestor posturi de televiziune. Mă bucur tare mult că Serviciul de Informații și Securitate este implicat și ar trebui să se implice mai mult pentru ca pericolele din fața securității R. Moldova să fie diminuate, ori lecția Ucrainei trebuie să fie învățate de toți vecinii.”

Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent din România: „Nu am susținut niciodată că aceste posturi au fost luate în vizor pentru că au criticat guvernul, ci pentru că au promovat o narațiune diferită de cea oficială, ceea ce este altceva decât critica guvernului. Dar nu pentru aceasta au fost suspendate.” 

Ediția emisiunii „Punctul pe AZi” poate fi urmărită aici.

Precizăm că, pe 16 decembrie, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a decis suspendarea licenţei de emisie a şase posturi de televiziune, în perioada stării de urgență. O măsură similară a fost adoptată şi la nivelul Uniunii Europene, fiind vizate patru posturi tv ruseşti: NTV/NTV Mir, Rossiya 1, REN TV şi Pervyi Kanal.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter