Politic

„Va fi un proces foarte dificil”: Reprezentanta specială a UE pentru diferendul transnistrean, despre pașii reintegrării R. Moldova și regiunii separatiste transnistrene

post-img
Reprezentanta specială a UE în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, șefa Direcției Georgia, Moldova, Armenia, Azerbaidjan și Belarus din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, Dorota Dlouhi-Suliga
Sursa foto: cancelaria.gov.md

Dorota Dlouhi-Suliga, reprezentanta specială a UE în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, șefa Direcției Georgia, Moldova, Armenia, Azerbaidjan și Belarus din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, într-un interviu pentru publicația ucraineană, lb.ua, a vorbit despre pașii pe care cele două maluri ale Nistrului trebuie să îi parcurcă pentru reintegrarea statului.

„Trupele militare [ruse] trebuie să părăsească teritoriul Moldovei – acesta este primul pas necesar. În al doilea rând, este necesar să înțelegem modul în care populația regiunii va fi integrată în sistemul electoral al Republicii Moldova, lucru extrem de important”, a spus oficialul european.

În regiunea transnistreană, Rusia deține aproximativ 1.500 – 2.000 de militari. Aceștia sunt grupați în două categorii: așa-numiții „pacificatori”, circa 400 – 500, stabiliți în urma armistițiului din 1992 dintre trupele Republicii Moldova și separatiștii pro-ruși tranisnistreni susținuți de Rusia, și soldații ruși din Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) – 1.500.

„În plus, trebuie rezolvate multe probleme practice: trecerea la o monedă unică, integrarea sistemului bancar, a sistemului educațional, a structurilor statului, a poliției etc. Înainte de a discuta despre sume care, desigur, vor fi semnificative, trebuie să vă gândiți la toate aceste aspecte.”

Dorota Dlouhi-Suliga a evocat cât de greu a fost pentru o țară bogată precum Germania de Vest să integreze Germania de Est.

„Până acum, aceste probleme nici măcar nu au început să fie discutate sistematic, în ciuda preocupării Guvernului [de la Chișinău] pentru reforme”, a remarcat Dlouhi-Suliga.

Cu toate acestea, oficialul european a afirmat că UE va sprijini desigur Republica Moldova.

„Nu pot spune câți bani vor fi alocați pentru Republica Moldova. Depinde și de cât va fi necesar pentru alte necesități, de exemplu, pentru reconstrucția Ucrainei”, a subliniat ea. „Dar dacă reintegrarea Transnistriei va avea loc, cu certitudine, se va întâmpla cu sprijinul UE. Pur și simplu, nu există alte opțiuni. Cu toate acestea, acesta va fi un proces foarte dificil”.

author-img_1

Reporter Doi

Reporter