Sâmbătă, 26 aprilie, va avea loc un moment istoric pentru legătura dintre Republica Moldova și România – începutul lucrărilor de construcție a podului de peste Prut, primul pod construit peste Prut în ultimii 60 de ani. Despre aceasta a vorbit Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat al Ministerului Transporturilor din România, în cadrul emisiunii Obiectiv Comun de la TVR Moldova.
„Mulți au vrut să demoleze poduri peste Prut și chiar au făcut-o. Noi le construim. Sâmbătă punem piatra de temelie nu doar a unui pod, ci a unei noi colaborări, a unui nou drum frățesc în Europa. Podul de la Ungheni, pe lângă faptul că e primul construit după 60 de ani, va fi și cea mai importantă infrastructură peste Prut, va fi cel mai mare pod construit vreodată peste Prut.
Este podul care va pune R. Moldova pe harta Europei în ceea ce privește infrastructura de transport de mare viteză – autostrada. Acest pod va face legătura dintre o autostrada care trece Carpații către Transilvania și Europa și o autostrada care face legătura cu Chișinău și mai departe”, a declarant Irinel Ionel Scrioșteanu în platoul emisiunii Obiectiv Comun.
Oficialul român a subliniat că construcția podului va costa circa 40 de milioane de euro, bani din fonduri europene, dar și din bugetul României.
De asemenea, secretarul de stat român a vorbit despre detaliile tehnice ale acestei construcții: „Podul de la Ungheni constituie, de fapt, un complex din două poduri – câte un pod pe fiecare sens de mers. 261 de metri lungime vor avea cele două structuri, cu o lățime la nivel de autostrada, care să permită o viteză suplimentară.
Acest pod va avea simboluri florale, care să ne aducă aminte că este Podul de Flori și este „consecința” a evenimentelor din 1990.”
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Vladimir Bolea a vorbit despre însemnătatea spirituală și istorică a evenimentului din 26 aprilie, când se va da startul construcției acestui pod. Potrivit ministrului, acest pod este „un punct final al unui vis mult sperat de miile de oameni care sunt arătați atât de frumos în acele documentare din 1990”.
Oficialul a invitat toți doritorii să participe sâmbătă, 26 aprilie, la Festivalul „Podul de Flori”, în special cei care au participat la Podul de Flori din 1990.
Citește și: Programul Festivalului „Podul de Flori” - primele lucrări de forare, concurs și demonstrații aeriene
„Este un moment inedit de a trăi emoțiile care au fost trăite demult de ei, pentru că ei stau la bazele procesului de trezire națională. În 1990, toată lumea ține minte foarte bine cum s-au întâmplat acele lucruri”, a spus Vladimir Bolea.
Evenimentul din 26 aprilie este perceput în mod deosebit de către ungheneni, spune președintele raionului Ungheni, Dionisie Ternovschi.
„Despre acest pod s-a vorbit mai mult de 20 de ani și la un moment dat toți și-au pierdut speranța. Dar câțiva ani în urmă, atât Guvernul de la Chișinău, cât și cel din România, s-au așezat la o masa și au decis că acest pod trebuie făcut. Noi, unghenenii suntem fericiți”, a spus Ternovschi.