Politic

Maia Sandu îi răspunde lui Vladimir Putin: Unde depozităm gazele nu e treaba lui Putin

post-img
Maia Sandu

Este decizia Republicii Moldova când consumă și unde depozitează gazele pe care le-a achiziționat, a spus Maia Sandu, în timpul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova, răspunzându-i astfel președintelui Rusiei, Vladimir Putin și, totodată, a dat asigurări că vorbitorii de limba rusă din Republica Moldova sunt respectați ca și ceilalți cetățeni și nu sunt în pericol.

Recent, președintele Federației Ruse și-a manifestat nedumerirea față de decizia Chișinăului de a-și păstra stocurile de gaz în Ucraina. Vladimir Putin i-a cerut ministrului Energiei din Rusia să analizeze situația.

"Atât timp cât noi am plătit pentru aceste gaze, sunt proprietatea Republicii Moldova și este decizia noastră când le consumăm, dacă nu le consumăm imediat, unde le depozităm nu este treaba lui Putin, este doar treaba noastră", a spus Maia Sandu, în platoul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Totodată, autoritățile de la Kremlin, prin gura diplomației de la Moscova au reluat acuzațiile în adresa Chișinăului. Purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, Marina Zaharova, în timpul unui discurs, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de unele iniţiative legislative adoptate de către autorităţile basarabene. Oficialul rus a acuzat-o pe Maia Sandu că a minţit în campania electorală pentru prezidenţiale, atunci când promitea că va apăra interesele vorbitorilor de limba rusă din Republica Moldova.  

"Nu mă interesează, nu citesc și respectiv nu am de ce să comentez declarațiile purtătorului de cuvânt de la Ministerul de Externe de la Moscova. Amenințări au fost exprimate și în anterior, nu suntem la prima experiență, e modalitatea în care Moscova face politică externă. Noi suntem o țară liberă, o țară care vrea să rămână parte a lumii libere și respectiv luăm decizii suverane, facem ceea ce e bine pentru cetățeni și vorbitorii de limbă rusă în această țară nu sunt în pericol, ei sunt respectați ca toți ceilalți cetăți ai R. Moldova. Asta am promis că o să îi respectăm pe toți, o să avem grijă de siguranța tuturor, respectiv nu s-a schimbat nimic aici, restul sunt acuzații false și încercări de destabilizare în Republica Moldova", comentează Maia Sandu.

"Noi suntem o țară care crede în democrație și am creat și vom crea toate condițiile pentru ca oamenii să-și poată să-și exprime liber votul, nu se creează impedimente pentru ca oamenii să poată să voteze. Vreau să vorbim despre democrația autentică și nu vreau să ascult lecții de la cei care nu au nimic în comun cu democrația să aud de la ei lecții de democrație", precizează șefa statului.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter