Social

Pelerinaje cu semne de întrebare la Moscova. Preoți ai Mitropoliei Moldovei şi Chişinăului au fost surprinși la Aeroportul Chișinău

video

Mai mulți preoți ai Mitropoliei Moldovei şi Chişinăului au fost surprinși, în această dimineață, pe Aeroportul Chișinău la ghişeul business class. Potrivit portalului deschide.md, ei ar pleca la Moscova pentru o serie de instruiri dar şi pentru a primi carduri MIR. Vizitele ar fi mascate sub forma unor pelerinaje şi ar fi finanţate de condamnatul fugar Ilan Şor şi de Patriarhia de la Moscova. Întrebaţi de reporterul TVR MOLDOVA, unii au recunoscut că pleacă în capitala Federaţiei Ruse, dar au negat că se vor întâlni cu Ilan Şor. Alţii, însă, au refuzat să stea de vorbă cu jurnaliştii.

ZFR

Potrivit surselor TVR MOLDOVA, aproximativ zece preoţi din Floreşti şi Soroca ar fi zburat la Moscova, cu escală prin Istanbul. Pe câţiva i-am surprins chiar la ghişeul businessclass din aeroport. Printre ei şi preotul Veaceslav Parasi, care a spus că îşi plăteşte singur călătoria.


VEACESLAV PARASI, preot: „- Dar cine vă achită călătoria la Moscova? - Eu singur. - Dar cu ce scop vă duceţi la Moscova? - De ce vă vârâţi în sufletele oamenilor?”


Întrebat dacă va avea o întâlnire cu Ilan Şor şi dacă va primi bani pentru asta, preotul a zâmbit şi a refuzat să ne răspundă.

ZFR


VEACESLAV PARASI, preot: „Este adevărat că trebuie să vă întâlniţi cu Ilan Şor? - Nu. - Dar unde zburaţi? - Nu contează, noi avem dreptul. - Care e destinaţia finală? - Este adevărat că sunteţi duşi organizat în Rusia? - Nu. Este adevărat că veţi primi câte o mie de euro pe card? Părinte, de ce nu doriţi să discutaţi cu presa? să ne explicaţi clar unde vă duceţi?


Cei mai mulţi slujitori ai bisericii pe care i-am găsit în terminalul aeroportului au refuzat să stea de vorbă cu jurnaliştii.


Am încercat să aflăm mai multe despre aceste vizite, iar secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaş, a declarat că instituţia religioasă ştie de aceste deplasări dar nu le-ar fi organizat. Şi ne-a sugerat să luăm legătura cu alţi responsabili din cadrul Mitropoliei, episcopul Ioan Moşneguţu şi părintele Oleg Vieru, protopop de Criuleni.

VADIM CHEIBAŞ, secretar, Mitropolia Moldovei şi a Chişinăului: „Nu cunosc absolut nimic. Eu sunt ţinut la distanţă de subiectul ăsta, chiar mă bucur de acest lucru. Pentru mine este interesant, de exemplu, cine finanţează. Pentru că aţi da paşaportul şi a te deplasa în Federaţia Rusă, mai ales în circumstanţele zilei noastre, e o chestie destul de riscantă. ”


Contactat telefonic, episcopul Ioan Moşneguţu, cel la care a făcut trimitere secretarul Mitropoliei, a negat că ar fi persoana responsabilă de organizarea acstor pelerinaje.


IOAN MOŞNEGUŢU, episcopul de Soroca şi Drochia, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei: „Dezmint această informaţie. Nu sunt nici coordonator, nici organizator al acetsor plecări ale preoţilor noştri în Federaţia Rusă. Nu am avut niciun bilet procurat pentru a pleca astăzi dimineaţă spre Moscova. Acest lucru poate fi uşor verificat. Nu am intenţia să plec în acest pelerinaj, în aceatsă perioadă.”


Secretarul Mitropoliei Moldovei şi a Chişinăului ne-a mai sugerat să-l contactăm şi pe protopopul de Criuleni, responsabil de organizarea pelerinajelor, dar acesta nu ne-a răspuns la telefon. Potrivit unei investigaţii publicate ieri de deschide.md, în lunile august şi septembrie sunt programate mai multe deplasări ale preoților Mitropoliei Moldovei în Rusia, finanțate de oligarhul fugar Ilan Șor cu susținerea Patriarhiei de la Moscova. La aşa-zisele pelerinaje ar urma să participe cel puţin 120 de fețe bisericești. Plecările sunt organizate de fiecare protopop, care folosește grupurile interne de comunicare pe internet, unde le propune doritorilor să călătorească în Rusia. La întoarcere ei primesc carduri MIR, eliberate de Promsviazbank, unde li se promite că vor primi salarii și ajutoare pentru biserică. Analiştii politici mai spun că, în acest fel, preoţii Mitropoliei Moldovei vor fi folosiţi de forţe controlate de Kremlin, care se opun drumului european al Republicii Moldova.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter