Actualitate

VIDEO. Interviu cu o pensionară din Rusia, după ce a votat: “Îmi pare nespus de rău pentru Navalnîi. El s-a sacrificat. Poate că este ca în cazul lui Iisus Hristos”

post-img
interviu

Vestul acuză: Alegerile din Rusia sunt o farsă. S-au desfăşurat în contextul unei reprimări a societății civile şi a tuturor formelor de opoziţie faţă de regim. Franţa şi Germania au criticat modul de desfăşurare a scrutinului, iar şeful diplomatiei europene a spus că alegerile din Rusia n-au fost corecte şi libere, ci s-au bazat pe intimidare şi represiune. În schimb, China, Coreea de Nord, Cuba şi Iranul l-au felicitat pe Vladimir Putin pentru victorie.

 


Sunt rușii împăcați cu rezultatul final al alegerilor? Liviu Iurea, corespondentul TVR la Moscova, a intervievat o pensionară de 62 de ani, Olga, în momentul în care femeia a ieșit de la vot. Aceasta oferă mărturii cutremurătoare despre starea reală de spirit din cadrul societății ruse.

„Ştiţi cum percep aceste acţiuni (n.red. – de a vota la prânz) ale opoziţiei? Mai ales că împlinesc curând 62 de ani? Toate aceste demersuri sunt total inutile. Să arătăm cuiva ceva, nu schimbă absolut cu nimic lucrurile. Sunt acţiuni ineficiente. (…) În Rusia se poartă de mult timp falsificările. Problema nu stă în asta. Problema este că, în Rusia, oamenii sunt foarte inerţi. Sunt indiferenţi faţă de ceea ce se petrece. Lor le este totuna. Pentru ei nu sunt importante valorile. Ei nu sunt pregătiţi să se unească. Nici măcar în interiorul Rusiei şi nici în emigraţie. Am locuit mult timp în străinătate şi ştiu foarte bine”, a spus Olga.

„Eu am ieşit să susţin organizaţia „Memorial ” încă din prima zi a procesului la tribunal. Am protestat singură. M-au reţinut imputându-mi nu ştiu  ce acţiune neautorizată. Am o sancţiune adminstrativă. Am ajuns la tribunal. Dacă voi mai fi reţinută, voi sta în arest 30 de zile. În primul rând, am 61 de ani. În al doilea rând, am o repulsie organică faţă de poliţie. Nu vreau să le dau motiv nici măcar să mă atingă.  Un bunic de-al meu a fost împuşcat în 1938. Al doilea bunic a făcut puşcărie 10 ani. Nu văd de ce ar trebui să mă sacrific! Îmi pare nespus de rău ce s-a întamplat cu Alexei Navalnîi. Da, el s-a sacrificat. Văd oameni cărora le este totuna. Poate că este ca în cazul lui Iisus Hristos. El s-a sacrificat în numele dragostei şi al unei revelaţii divine. Cei care trăiesc în ziua de astăzi sunt total indiferenţi. Ar fi un sacrificiu inutil”, a mai spus pesnionara intervievată de Liviu Iurea.

„Poate odată, cândva, tinerii care au plecat din ţară, vor avea capul pe umeri. Şi eu ştiu câţiva. Chiar am avut un deputat tânăr, aici în raionul nostru municipal Hamovniki, politician, jurist. A plecat de mulţi ani în Statele Unite. Poate se va  întâmpla ca aceşti oameni să se întoarcă în Rusia, aşa  cum au făcut decabriştii la începutul secolului trecut. Poate ei vor putea formata moralitatea, valorile şi modul de a face politică în societatea noastră. Am fost astă-vară un timp şi am locuit în Siberia, în zona Uralilor. M-am întors de acolo lipsită de speranţă, văzând ce se întâmplă acolo.

“Aici este partea centrală a Rusiei. Aici este elita, oameni cu studii superioare, cu venituri destul de mari. Eu mă refer la oamenii din Siberia. Toţi îl susţin pe Putin. Le place să fie ca într-o turmă. Au un sentiment al unităţii ciudat. Da, poate că oamenii  simt că trebuie să fie uniţi de ceva. Şi, când apare cineva care propune o idee puternică, care nu are importanţă dacă încalcă orice normă juridică de bun simţ, orice principiu al moralităţii, iată ca ei se unesc şi se contopesc într-o asemenea turmă”, a încheiat Olga.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter