Cultură

„Varvara”, un nou film produs în R. Moldova

reportaj TV

Premieră aşteptată în cinematografia Republicii Moldova. Este vorba despre lungmetragul "Varvara", care a fost lansat ieri, în sala mare a Preşedinţiei de la Chişinău. Prezentarea a reunit actori, cineaşi, dar şi oficiali de rang înalt. Lungmetrajul poate fi urmărit în cinematografe chiar începând de astăzi, 7 iunie.

Filmul „VARVARA", produs de Sergiu Cumatrenco și regizat de Anatol Durbală, spune povestea unei societăţi afectate de corupţie.

ANATOL DURBALĂ regizor, filmul "Varvara": „Nimic nou sub soare. Această fabulă sau subiectul acestui film, ştiţi că există doar 7-8 subiecte în această lume, şi ele aşa sau altfel fac un mozaic. Este bazat pe un principiu des întâlnit: individul împotriva sistemului sau caracterul împotriva turmei”.


SERGIU CUMATRENECO producător, filmul "Varvara": „Noi, cu industria cinematografică, suntem într-o aşa-zisă stare incipientă. Încercăm să luăm bunele practici de la colegii europeni şi cred că treptat, odată cu dezvoltarea tehnologiilor, încercăm să accesăm pieţe externe”.



Din distribuţia lungmetrajului "Varvara" fac parte 30 de actori. Eroul filmului este un simplu instalator, Saşa, care își face meseria cinstit și refuză să trăiască după regulile unei societăți infectate de corupție.

OLGA ANGHELICI actriţă: „În acest film am jucat rolul Carolinei, soţia eroului central. Procesul a fost foarte curios, am învăţat foarte multe de Anatol Durbală, în calitate de actriţă – regizor, pentru prima dată, chiar dacă colegi-actori fusesem şi în alte filme”.

ALEXANDRU RUSU actor: „Ideea este că eu sunt plecat de foarte mulţi ani din Republica Moldova şi am venit special pentru acest proiect, să joc în această distribuţie. Mă bucur că cinematografia din Republica Moldova a explodat în sensul pozitiv şi apar tot mai multe filme”.

CONSTANTIN HARET actor: „În acest film joc rolul unui medic de origine rusă care i-a pus diagnosticul copilului. Mă bucur că Domnul Durbală m-a văzut şi în acest film "Varvara", sper cinematografia autohtonă a deschis uşile larg şi să ne fie într-un ceas bun”.


Premiera a reunit actori, cineaşti, parteneri ai proiectului, dar şi oficiali de rang înalt.

VIRGILIU MĂRGINEANU președintele Uniunii Cineaștilor din Moldova: „Orice film este şi o carte de vizită a Republicii Moldova, iar atunci când mergem la Festivaluri de talie Internaţională apare Republica Moldova ca şi participant. Şi atunci când obţinem şi premii, nu avem decât să ne bucurăm”.


Excelenţa Sa JANIS MAZEIKS ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Am urmărit şi filmul "Carbon", dar am auzit discuţii şi despre acest film (n.r: "Varvara"). Este un bun exemplu şi un exerciţiu de exprimare, pentru că prin producţie poţi reda mai mult decât o linie cinematografică şi anume - istoria”.  



Filmările au avut loc în perioada 2021-2022 și au durat 42 de zile. Lungmetrajul "Varvara" va fi distribuit în cinematografele Republicii Moldova începând de astăzi, 7 iunie

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter