Actualitate

Propaganda Moscovei se face simţită în Republica Moldova. Este constatarea experţilor de la comunitatea WatchDog, în urma unui sondaj

Propaganda Moscovei se face simţită în Republica Moldova. Este constatarea experţilor de la comunitatea WatchDog., în urma unui sondaj

Propaganda Moscovei se face simţită în Republica Moldova, iar scopul acesteea este de a influenţa percepţiile oamenilor despre războiul dus de Rusia în Ucraina. Este constatarea experţilor de la comunitatea WatchDog, care au realizat un sondaj la acest subiect. 36% dintre respondenți au spus că Ucraina este are dreptate în acest război.

Respondenţii au fost întrebaţi dacă peninsula Crimeea i-ar aparţine Ucrainei sau Rusiei, la care e anexată în prezent. Cei mai mulţi, 42 la sută, au spus că este a Ucrainei, iar peste 34% susţin că ar aparţine Rusiei. 

CONSIDERAȚI CĂ PENINSULA CRIMEEA ESTE PARTE A ...? 

Ucrainei: 42% 

Rusiei: 34,5% 

Iar la întrebarea de partea cui este dreptatea în războiul din Ucraina, majoritatea, peste 36%, spun că e a Ucrainei, în timp ce aproximativ 19% cred că a Rusiei.

 CINE CREDEȚI CĂ ARE DREPTATE ÎN ACEST CONFLICT MILITAR? 

Ucraina 36,4% 

Rusia 18,9% 

VALERIU PAŞA expert Watchdog: „Dacă considerați că Rusia reprezintă o amenințare la adresa securității Republicii Moldova. Sunt doar 42,3% care spun că da, şi 47% care spun că nu. Deci, vedem că majoritatea cetățenilor nu percep Federația Rusă ca pe o amenințare. Mult discutata temă, trebuie sau nu trebuie să meargă Maia Sandu la Moscova pentru a negocia prețurile la gaz. 67.2% consideră că este adevărat. Deci, vedem aici un impact destul de ridicat al acestor campanii de manipulare a opiniei publice. Asta arată că este foarte mult de lucru şi pentru mass-media, societatea civilă, dar şi Guvern să explice societății cum şi ce s-a întâmplat” 

Respondenții au fost întrebaţi în ce personalități politice din lume au cea mai mare încredere. 

Vladimir Putin: 38% 

Klaus Iohannis: 36% 

Vladimir Zelenskii: 35,3% 

Alexandr Lukașenko: 35% 

Emanuel Macron: 34% 

VALERIU PAŞA expert Watchdog: „Pe primul loc la capitolul încredere pozitiv a revenit Vladimir Putin cu un rainting cumulat de 38%. Dar tot el este şi unul dintre liderii la capitolul neîncredere”. Cum aţi vota la un eventual referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la NATO, a fost o altă întrebare din sondaj. Majoritatea, 55,5%, au spus că ar fi contra, iar aproape 27% sunt pro NATO. 

ADERAREA REPUBLICII MOLDOVA LA NATO 

PRO: 26,9% 

CONTRA: 55,5% 

Oamenii au mai fost întrebaţi ce ar face dacă ar trebui să aleagă, la un referendum, între aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sau la Uniunea Economică Eurasiatică. Cei mai mulţi, 53,5%, ar opta pentru UE, iar aproape 24% pentru Uniunea Economică Eurasiatică. 

ADERAREA LA UN BLOC COMUNITAR 

Uniunea Europeană: 53,5% 

Uniunea Economică Eurasiatică: 23,8% 

Sondajul a fost realizat telefonic, în perioada 17-26 ianuarie 2023, pe un eşantion de 1001 persoane. Marja de eroare este de plus, minus 3,1%. Cercetarea sociologică a fost efectuată de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing "CBS-Research", la comanda Comunității pentru advocacy și politici publice.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter