Social

Peste 600 de gospădării din centrul Chişinăului nu sunt conectate la reţeaua de canalizare

Peste 600 de gospădării din centrul Chişinăului nu sunt conectate la reţeaua de canalizare

Peste 600 de gospădării din centrul Chişinăului nu sunt conectate la reţeaua de canalizare. Deşi în urmă cu zece ani au fost făcute investiţii de peste 5 milioane de lei pentru canalizare, acestea nu au fost finalizate. Apele menajere se revarsă în preajma caselor, poluând mediul înconjurător. Oamenii încă aşteaptă finalizarea lucrărilor de construcţie, dar replica autorităţilor a rămas neschimbată: Nu sunt bani.

Gospodăriile din cartierul Telecentru, în perimetrul străzilor Şoseau Hânceşti şi Kovtun, nu au fost niciodată conectate la reţeaua publică de canalizare. Unii localnici au improvizionat sisteme de canalizare, de fapt o groapă în curte pentru colectarea apelor menajere.

CONSTANTIN TOFILAT, localnic: „La nimeni nimic nu trebuie, el îşi are o groapă toarnă toate impurităţile, fecalele, chimiile şi nu-l interesează peste gard ce se întâmplă. Anul trecut am avut cel puţin şase scrisori la care nicio mişcare nu a fost şi anul asta ne-am adresat din nou”.

O parte dintre gospodării sunt conectate parţial la canalizarea construită acum un deceniu. Doar ca apa se revarsă tot în pârâiele din apropierea caselor.

TUDOR CONDREA, locuitor: „Acum apă e puţină că lumea nu e acasă, iar seara şi dimineaţa e plin cu viceu, când bate vântul la noi sus ca la staţia de pompare”.

Construcţia care urma să fie o staţie de pompare pentru apele uzate stă acum abandonată. Deputatul PAS, Igor Chiriac a solicitat Procuraturii să exameneze acest caz iar autorităţilor de mediu să se sesizeze asupra riscurilor de poluare din zonă.

IGOR CHIRIAC, deputat PAS: „Agentul economic spune că Primăria Chişinău blochează  alocarea mijloacelor financiare petru acest proiect. Voi cere organelor de drept să investigheze şi pe cei din Domeniul Protecţiei Mediului  să iasă la faţa locului să constate paguba adusă mediului şi ne vom adresa ca cei vinovaţi să fie traşi la răspundere”.

Autorităţile municipale ne-au comunicat că ne vor transmite ulterior un răspuns privitor la problemele cetățenilor.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter