Social

Un bărbat de 41 de ani din Turcia, ucis astăzi, în plină stradă, la Chişinău. Asasinul este căutat

Un bărbat de 41 de ani din Turcia, ucis astăzi, în plină stradă, la Chişinău. Asasinul este căutat

Un bărbat de 41 de ani, cetăţean al Turciei, a fost asasinat astăzi, în plină stradă, la Chişinău. Victima ar fi membru al unei grupări criminale, iar poliţia nu exclude versiunea unor reglări de conturi sau chiar un omor la comandă. Asasinul a reuşit să fugă, iar poliţia a organizat mai multe filtre la toate ieşirile din Chişinău şi în suburbii. Vă avertizăm, urmează imagini şi detalii care vă pot afecta emoţional.

Victima se afla împreună cu o femeie la terasa unui restaurant din sectorul Râşcani al Chişinăului. Potrivit martorilor, toate mesele erau ocupate în momentul în care asasinul a efectuat mai multe împuşcături în direcţia bărbatului.

Acest bărbat spune că locuia, de mai bine de un an, cu victima în acelaşi bloc.

Potrivit Procuraturii Generale, asasinul, care circula cu o bicicletă electrică, a tras de şapte ori şi a fugit de la faţa locului. Bărbatul, un cetăţean turc, a decedat pe loc până la venirea ambulanţei. La scurt timp după comiterea omorului, oamenii legii au publicat imagini şi o secvenţă video cu presupusul asasin. Au atenţionat că individul este înarmat şi au îndemnat cetăţenii să sune la 112, dacă ştiu detalii despre locul aflării acestuia. Poliţia s-a mobilizat şi a organizat filtre la toate ieşirile din Chişinău pentru a-l prinde pe ucigaş.

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: Pe strada Calea Orheiului, spre ieșirea din Chişinău, câteva echipaje de poliție opresc, selectiv, mașini şi verifică actele șoferilor și ale pasagerilor, dar şi portbagajele vehiculelor. Din cauza filtrului se circulă bară la bară în această zonă a orașului.

Oamenii legii au deschis un dosar penal pentru omor comis cu o deosebită cruzime, infracţiune care se pedepseşte cu până la 20 de ani de închisoare sau detenţie pe viaţă. Între timp, poliţia a oferit detalii despre victimă. Bărbatul era liderul unei grupări criminale, specializate în contrabanda de droguri, trafic de arme şi persoane şi avea cel puţin şapte identităţi. El fugise din Turcia, unde fusese condamnat la 19 ani de puşcărie, iar în Regatul Unit al Marii Britanii - la 21 de ani şi şase luni de închisoare. Era dat în căutare prin canalele Interpol, iar în Republica Moldova a ajuns în luna mai 2022, prin regiunea transnistreană.

VIOREL CERNĂUŢEANU, şef al IGP: Persoana a fost arestată, unde a stat şase luni de zile la penitenciarul numărul 13. Ulterior fiind eliberat şi reţinut repetat de către poliţie. Unde s-a aflat până la finele anului 2023. În această perioadă, persoana a fost în solicitare de azil.

Procedura de azil i-a fost refuzată de prima instanţă, însă nu putea fi extrădat în Marea Britanie în lipsa unei decizii de judecată definitive.

VIOREL CERNĂUŢEANU, şef al IGP: Cu părere de rău, este o situaţie neplăcută, dar, în acelaşi timp, constatăm anumite breşe care ţin de un proces destul de îndelungat în privinţa unei persoane care demult trebuiau să fie asigurate procesele de extrădare.

Surse oficiale ne-au mai confirmat că numele bărbatului ucis în sectorul Râşcani este Izzet Eren, despre care, anterior, presa din străinătate scria că ar fi fost liderul grupării criminale din Londra. Jurnaliştii britanici au mai scris că gruparea criminală din care făcea parte avea un conflict cu un alt grup infracţional. Din 2009, între cele două au avut loc mai multe reglări de conturi, inclusiv armate, atât în Turcia cât şi în Marea Britanie.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter