Actualitate

Ce spune ministrul Bolea despre prezența produselor din R. Moldova pe rafturile magazinelor din România

post-img
captură foto

România este cel mai important partener comercial al Republicii Moldova, unde ajung peste o treime din toate exporturile R. Moldova. Prezent în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bolea, a fost solicitat să se expună asupra condițiilor în care mai multe produse din Republica Moldova ar putea ajunge pe rafturile supermarketurilor din România.

„România este o piață foarte mare, cu cerințe foarte mari, foarte puțini din agenții economici din R. Moldova pot corespunde cerințelor unui mare lanț din România, vorbesc cantitativ, nu calitativ. Calitativ toți corespund. Dar când semnezi contract cu un mare lanț el îți spune am nevoie de câteva mii de tone de acest tip de produs în atâtea magazine în zilele 1, 2, 3, 4 și, din păcate, în R. Moldova nu s-a dezvoltat sistemul de cooperative, de grupuri de producători sau așa-numitele agro-hub-uri unde agricultorii își adună marfa, o omogenizează și după care o livrează în cantități stabile, puse. Aceasta este și problema de ce foarte mulți dintre producătorii autohtoni nu ajung pe rafturile din R. Moldova, pentru că nu are marfă omogenă, nu are continuitate în activitatea sa, nu are produsul certificat până la capăt sau multe alte lucruri adică practic motivul din care nu ajungem în România, nu ajungem nici în R. Moldova. Dar eu cred că marea majoritate a grupurilor de producători se vor crea în baza asociațiilor de profil, profesionale, ei încep să prindă gustul acestor lucruri ”, a spus Vladimir Bolea.

 

Datele oficiale relevă că două din trei produse exportate de R. Moldova, adică 64%, au ajuns pe piețe europene din ianuarie până în septembrie a anului 2023. Cea mai mare cotă în exporturile de bunuri din R. Moldova o dețin produsele agroalimentare – circa 53,5%. Totodată, datele mai arată că România a devenit principala piață de desfacere pentru produsele din R. Moldova. România se distinge ca fiind principalul importator de struguri moldovenești în UE, cu un total de 7.506,8 tone, ceea ce reprezintă aproape 81% din totalul exporturilor de struguri în UE. 

„Noi am ajuns în anul 2023 să fim pe primul loc la importul de prună în UE, noi suntem pe locul III la importul de miez de nucă, noi suntem foarte buni la producerea de vin și la exportul de vin, noi am ajuns să fim campioni la producerea de struguri de masă și la exportul de struguri de masă de o calitate deosebită. Agricultorii din R. Moldova și producătorii sunt foarte mulți respectați în exterior, produsele noastre au calitate”, a mai spus Vladimir Bolea.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter