În contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, marcată anual pe 10 decembrie, la Chișinău a avut loc Forumul Drepturilor Omului și Egalității 2024. În cadrul ceremoniei, au fost decernate Premiile ONU în domeniul drepturilor omului, care au recunoscut inițiativele dedicate schimbării sociale pozitive. Premiul general a fost acordat pentru realizări remarcabile în domeniul drepturilor omului.
Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, au fost acordate premii speciale și pentru realizări excepționale în protecția și promovarea drepturilor copiilor, în special a celor din grupurile marginalizate, și în promovarea egalității de gen, în contextul aniversării a 35 de ani de la Convenția ONU privind drepturile copilului și 30 de ani de la ratificarea Convenției ONU privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor. Totodată, două mențiuni au fost acordate organizațiilor ce promovează drepturile copiilor cu dizabilități de pe ambele maluri ale râului Nistru.
Câștigătorii din acest an provin din toată R. Moldova, inclusiv din Bălți, Chișinău și malul stâng al râului Nistru. â
Unul dintre laureați a fost și Asociația Obștească „Aud și Vorbesc”, care a primit premiul special pentru promovarea și protejarea drepturilor copiilor cu dizabilități. Activitatea organizației, care se concentrează pe incluziunea copiilor cu deficiențe de auz și pe accesul echitabil la educație și servicii medicale, a avut un impact semnificativ asupra comunității. De la înființarea sa în 2017, AO „Aud și Vorbesc” a adus modificări importante, inclusiv prin inițiative precum promovarea screeningul auditiv universal la nou-născuți și proiecte inovatoare de integrare socială a copiilor cu deficiențe de auz, prin activități culturale și educaționale.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale menționează că, ceremonia de decernare a premiilor a avut loc în cadrul celei de-a treia ediții a Forumului pentru Drepturile Omului și Egalității 2024, co-organizat de Oficiul Avocatului Poporului și Consiliul Egalității, cu sprijinul ONU Moldova, Forumului de Coordonare a Răspunsului pentru Refugiați și Consiliului Europei.
Premiile ONU pentru Drepturile Omului reprezintă o competiție deschisă și transparentă, care permite persoanelor și organizațiilor să se auto-nominalizeze sau să nominalizeze pe alții în conformitate cu regulamentul în vigoare. Candidaturile sunt evaluate de un Juriu Independent al Premiilor în baza următoarelor criterii: impactul asupra drepturilor omului; inovație și creativitate; dăruire și angajament; curajul în abordarea problemelor provocatoare; vizibilitate și extindere și profesionalism și respectarea standardelor etice.
Anul acesta evenimentul a marcat cea de-a 18-a ediție, fiind susținut de Oficiul Coordonatoarei Rezidente ONU și opt agenții ONU: OHCHR, UNFPA, PNUD, UNICEF, ONU Femei, UNAIDS, ICNUR și OMS.