Social

Amintirile veteranilor războiului de la Nistru. Rușii au acționat în 1992 la fel ca în Ucraina

Amintirile veteranilor războiului de la Nistru. Rușii au acționat în 1992 la fel ca în Ucraina

Veteranii războiului de la Nistru, declanşat de forţele militare separatiste, îşi amintesc şi astăzi despre torturile la care au fost supuşi mulţi dintre camarazii lor care au luptat pentru independenţa Republicii Moldova. Unii chiar le compară cu cele care au fost folosite de armata rusă în Bucha sau în Irpenul ucrainean.

Vlad Grecu a mers să-şi apere ţara de invadatorii ruşi imediat cum a început războiul din stânga Nistrului. Avea 33 de ani. În patru martie 1992 şi-a lăsat acasă cei doi copii şi soţia şi a mers în prima linie a frontului, împreună cu mai mulţi voluntari. Acum doi ani, când a început războiul din Ucraina, s-a gândit să plece din nou în lupte. Soţia l-a convins să rămână acasă.

VLAD GRECU veteran al războiului de la Nistru: „Greu de descris. Noaptea trăgeau şi separatiştii şi ai noştri. Deasupra, cerul era haşurat de gloanţele roşii. Explozii se auzeau. Nu înţelegeam unde."

Vlad Grecu spune că Moscova a acţionat în regiunea separatistă transnistreană după aceleaşi scenarii foloste în Ucraina sau Georgia. Au pornit un război pe la spate, fără să-l declare. Îşi aminteşte că ruşii au comis crime de de un barbarism de neimaginat, au torturat oameni nevinovaţi pentru a băga frica în populaţie. A scris şi o carte despre ororile prin care au trecut românii din regiunea transnistreană. Vlad Grecu povesteşte că, de-a lungul anilor, autorităţile Republicii Moldova au ţinut ascunse aceste crime, pentru a nu supăra Rusia.

VLAD GRECU veteran al războiului de la Nistru: „Infiltrează oamenii lor mai ales puşcăriaşii, căci crimele de război le-au comis acolo puşcăriaşii, ne bombardau, omorau familiile şi spuneau că asta au făcut-o voluntarii, ceea ce fac ei astăzi în Ucraina. 9385 .11 Învăţător. A plecat în Dubăsari. A dispărut fără urmă, până în ziua de astăzi noi nu ştim măcar unde este îngropat. Poftim al doilea. A fost luat de pe hidrocentrală, arestat, îşi conducea soţia gravidă şi copilul în dreapta Nistrului. Când să revină a fost arestat, l-au găsit la cimitirul de vite, picioarele, nu puteau să-l încalţe. Picioarele erau atât de strivite. Mă gândeam că cu o presă."

Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, crede că acum e momentul potrivit de a soluţiona, pentru totdeauna, conflictul îngheţat din regiunea separatistă transnistreană.

ALEXANDRU FLENCHEA fost vicepremier, Biroul Politici de Reintegrare: „Acum, pe timp de război, pe timp de transformări serioase geopolitice, suntem la etapa în care putem rezolva acest conflict foarte rapid. Dar, depinde de noi. Pentru prima dată în istorie, chiar depinde de noi.MUSCĂ 01.30 Dacă nu acţionăm acum şi nu ne reîntregim ţara, înseamnă că după război, pe decenii înainte vom intra în faza de confortabilă de discuţii."

VLAD GRECU veteran al războiului de la Nistru: „Depunem flori, cum se depune şi aici la Maica Îndurerată, şi cu asta se termină, precum s-a uitat şi în manualele de istorie."

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter